Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Coronavaccin van Amerikaans farmabedrijf Moderna is "94,5 procent doeltreffend"

Het coronavaccin van het Amerikaanse farmabedrijf Moderna is voor 94,5 procent doeltreffend tegen COVID-19. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Het bericht komt er ongeveer een week na het bericht van Pfizer en BioNTech, dat vaccin zou voor "90 procent effectief" zijn.

Het vaccin van Moderna is een van de zes vaccins die de Europese Unie heeft gereserveerd. Er zijn 80 miljoen dosissen van gereserveerd en dat aantal kan verdubbeld worden. Het Europese geneesmiddelenagentschap bekijkt nu de tussentijdse resultaten van Moderna om te kijken of ze een vergunning krijgen om ook effectief te worden ingezet.

Ook het vaccin van Oxford-AstraZeneca en dat van BioNTech-Pfizer worden momenteel door het agentschap onderzocht en bevinden zich vlak bij de eindmeet. Van dat laatste vaccin is zowat een week geleden bekendgemaakt dat het voor "90 procent effectief" zou zijn in de bescherming tegen COVID-19.

Getest bij 30.000 proefpersonen

Het vaccin van Moderna heeft intussen verschillende testfasen doorlopen. Momenteel zit het in fase 3. Dat betekent dat het uitgetest wordt bij een grote groep van 30.000 proefpersonen. Dat is ook meteen de laatste stap voor het zou kunnen worden goedgekeurd voor gebruik.

Van die proefpersonen heeft een deel het echte vaccin gekregen, het andere deel een placebo. Onder de proefpersonen waren er 95 die COVID-19 kregen: 90 die waren ingeënt met een placebo, en maar 5 die het echte vaccin hadden gekregen.  

Uit de resultaten, die nog wel bevestigd moeten worden door onafhankelijke wetenschappers, blijkt volgens Moderna dat het vaccin voor 94,5 procent doeltreffend is. Als dat cijfer vertaald wordt naar de hele bevolking, dan betekent dit dat het vaccin 94,5 procent van de bevolking tegen COVID-19 zou beschermen.   

Het vaccin van Moderna is net als dat van BioNTech-Pfizer een zogenoemd mRNA-vaccin: het bevat genetische instructies die het lichaam aanzetten om eiwitten te produceren die lijken op de uitsteeksels van het coronavirus. Het immuunsysteem wordt zo getraind om het echte coronavirus te herkennen en op te ruimen.   

Het vaccin van Moderna heeft als voordeel dat het 30 dagen lang bewaard kan worden bij koelkasttemperaturen. Dat is een groot verschil met het vaccin van de concurrent, dat bij -70 graden Celsius bewaard moet worden. Het vaccin van Moderna zou dus veel ruimer gebruikt kunnen worden.  Hetzelfde zou overigens ook voor het Oxford-vaccin gelden. 

Moderna hoopt al binnen enkele weken aan de Amerikaanse overheid de toelating te kunnen vragen om het vaccin op de markt te brengen. Maar zoals al eerder vermeld moeten de testresultaten eerst nog bevestigd worden door onafhankelijke wetenschappers.

Op Twitter reageert viroloog Marc Van Ranst alvast enthousiast. "Bemoedigende resultaten", schrijft hij. "Momenteel hebben we wel nog geen details over de leeftijdsverdeling en de algemene gezondheidsstatus van de vrijwilligers. Maar dat komt nog!"

"Geloof niet dat de eindresultaten veel zullen afwijken"

Collega-viroloog Johan Neyts (KU Leuven) is al even positief. Het feit dat Moderna zijn blijde boodschap slechts baseert op voorlopige testresultaten,  vindt hij in de gegeven omstandigheden niet abnormaal. "Het klopt dat het ongebruikelijk is dat farmaceutische bedrijven al deeltijdse resultaten bekendmaken. Maar we zitten volop in een pandemie die veel slachtoffers maakt. Daarom is het belangrijk dat overheden zicht krijgen op de vooruitgang die vaccinontwikkelaars boeken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld al nadenken over de verdeling van vaccins."      

"Ik kan me trouwens niet inbeelden dat Moderna resultaten publiceert die het over 2 weken of een maand moet herroepen. Dat kan zo'n bedrijf zich niet veroorloven. In december verwacht ik dat de definitieve resultaten zullen verschijnen. Pas dan zullen we kunnen oordelen of het vaccin echt zo doeltreffend is als nu beweerd wordt. Maar ik geloof niet dat de eindresultaten veel zullen afwijken", aldus Neyts.  

Meest gelezen