Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

NASA en SpaceX lanceren vier astronauten naar ISS

Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA en SpaceX, het bedrijf van Elon Musk, hebben met succes vier astronauten naar het internationale ruimtestation ISS gebracht. Ze maken zo een einde aan negen jaar van afhankelijkheid van Rusland om astronauten naar de ruimte te sturen.

De lancering met de SpaceX Crew Dragon en Falcon 9-draagraket was gepland voor zaterdag, maar moest door de hevige wind uitgesteld worden naar zondag om 19.27 uur (01.27 uur Belgische tijd). De bemanning bestaat uit de Amerikanen Michael Hopkins, Victor Glover en Shannon Walker, en de Japanner Soichi Noguchi. 

Het gaat om de eerste operationele missie van zes maanden naar het ISS door het commerciële ruimtevaartbedrijf van Elon Musk. SpaceX voerde eerder dit jaar wel al een succesvolle demonstratiemissie uit met twee astronauten.

NASA hoopt dat de lancering het begin betekent van een hele reeks bemande vluchten naar het ruimtestation vanop Amerikaanse bodem.

NASA stopte in 2011, onder toenmalig president Barack Obama, zijn eigen lanceringen naar het ISS, om te focussen op missies naar de maan en naar Mars. Sindsdien maken de VS gebruik van Russische Sojoez-raketten, maar dat kost de VS steeds meer. Daarom sloot NASA met SpaceX en Boeing contracten af om een ruimtetuig te bouwen om astronauten naar het ISS te brengen.

Bekijk hieronder de lancering van NASA en SpaceX: 

Videospeler inladen...
De raket vertrok vanop Kennedy Space Center in Florida.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved
De Japanner Soichi Noguchi vloog eerder al met de Space Shuttle én met een Russische Sojoezraket naar de ruimte.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen