Videospeler inladen...

Gaan cafés en restaurants dit jaar nog open? "Ik ben niet zo positief", zegt biostatisticus Niel Hens

Biostatisticus Niel Hens denkt niet dat cafés en restaurants dit jaar nog opengaan. Dat zegt hij in "De afspraak". De kans dat de (gedeeltelijke) heropening van de scholen een opflakkering van het coronavirus veroorzaakt, acht hij tegelijk klein.

"Dat gaat nog wel even duren, ik ben daar eerlijk gezegd niet zo positief over." Dat antwoordt biostatisticus Niel Hens vanavond in "De afspraak" op de vraag of cafés en restaurants dit jaar nog weer opengaan. "We weten dat het een risicovolle omgeving is. Dat heeft niks met mensen in de horeca te maken want die doen erg hun best, maar het is nu eenmaal een ontmoetingsplaats."

Is de lente van volgend jaar dan een realistischer tijdstip? "Ik ben positief ja. We moeten perspectief hebben, maar we moeten een derde coronagolf vermijden. Als die er toch komt, dan zijn we de allerslechtste leerlingen van de klas. Zo'n golf zal evenwel nooit van 1 sector alleen afhangen, het zal om een combinatie van sectoren gaan."

Bekijk hier het gesprek met Niel Hens in "De afspraak" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Heropening scholen

Vandaag hebben de scholen in Vlaanderen de deuren weer (gedeeltelijk) geopend na een herfstvakantie die 2 weken duurde. Het basisonderwijs en de eerste graad van het secundair gaan voltijds naar de klas, de tweede en derde graad van het secundair wisselen af met onlinelessen op afstand.

Velen vragen zich af of en hoe dit de coronacijfers zal beïnvloeden, maar Hens maakt zich weinig zorgen. "Het kan een knik in de curve veroorzaken, maar dat is het meest extreme scenario volgens onze berekeningen", zegt hij in "De afspraak". "De curve gaat normaal blijven dalen, het zou erg straf moeten zijn als ze weer stijgt." 

"Waarom zou de curve weer stijgen? Is het dan te wijten aan scholen die open gaan? Of bijvoorbeeld omdat ouders dan minder telewerken en zo met elkaar in contact komen. Je hebt een directe en een indirecte impact en dat is erg moeilijk te becijferen."

(Half)volle klassen

Hens vindt het wel spijtig dat het nog altijd volle klassen zijn die op de schoolbanken zitten en geen halve. "Halve klassen zijn epidemiologisch altijd een betere optie", zegt hij. "Dat heeft te maken met ventilatie en met afstand van elkaar kunnen nemen. Voor sommige scholen is dit echter niet mogelijk, dat moeten we beseffen."

Opvallend: volgens Hens is sommige patiënten in deze tweede coronagolf zorg ontzegd. "Mijn interpretatie is dat we heel hard tegen de capaciteit hebben gezeten en erover zijn gegaan in sommige ziekenhuizen. Als alle ziekenhuizen voldoende capaciteit hadden gehad, waren we misschien nog iets hoger uitgekomen. Misschien is dus mensen zorg ontzegd."

Meest gelezen