Foto: Stad Antwerpen info@bmd3d.com

Start werken Parkbrug in Antwerpen: fietsbrug krijgt nu ook fietshelling aan het Eilandje

Vandaag beginnen aan de Parkbrug in Antwerpen werkzaamheden om de fietsbrug gebruiksvriendelijker te maken. Er wordt een fietshelling geplaatst. “Aan de kant van het Eilandje is er namelijk geen fietshelling, enkel een lift en een trap waar al wat problemen mee zijn geweest”, dat vertelt schepen voor mobiliteit Koen Kennis (N-VA). Via de brug kan je veilig over de Italiëlei van Park Spoor Noord naar het Eilandje. 

De Parkbrug verbindt de Antwerpse binnenstad met Park Spoor Noord. De brug staat er al 4 jaar, maar wordt nu fietsvriendelijker gemaakt. Aan de kant van het park is er een helling waar fietsers makkelijk op en af kunnen om de fietsbrug te gebruiken, vertelt Koen Kennis. “In het oorspronkelijk ontwerp van de fietsbrug was er aan het Eilandje geen fietshelling aanwezig, enkel een lift en een trap. Dat komt door technische aspecten van de ondergrond. Maar de lift en de trap zijn niet ideaal om de fietsbrug te gebruiken. Zo is de lift regelmatig defect. De trap hebben we tijdelijk proberen op te lossen met een fietsgoot en transportband om fietsen eenvoudiger naar boven te krijgen.” 

Belangrijke schakel voor het fietsverkeer

Het is belangrijk dat de Parkbrug gebruiksvriendelijker wordt. “Zo kunnen er ook meer mensen gebruik maken van de fietsbrug. De Parkbrug vormt nu al een belangrijke schakel voor het fietsverkeer tussen het noorden en het centrum van de stad. Met deze fietshelling verhogen we het gebruiksgemak van de brug en dat is nodig om het toenemend aantal fietsers te kunnen verwerken”, vertelt Kennis.

Lees verder onder de foto

De fietsbrug wordt momenteel afgewerkt.
Foto: Stad Antwerpen

De fietsbrughelling wordt momenteel afgewerkt en zal binnenkort naar de stad komen om gemonteerd te worden. “Er zijn ook al werken gebeurd aan de ondergrond”, vertelt Kennis. Deze week wordt aan het Willemdok een grote kraan geplaatst en komt ook het transportponton aan met de onderdelen van de fietshelling. Daarom wordt vanaf vandaag een deel van de Napoleonkaai en de Entrepotkaai gedurende 3 weken afgesloten voor alle verkeer. 

In de lente zou de nieuwe fietshelling aan de Parkbrug klaar zijn. Dat is ruim een half jaar later dan gepland, omdat de werken vertraging hebben opgelopen door de coronamaatregelen en de lockdown. 

 

Zo zal de fietsbrug er in de lente uitzien.
Foto: Stad Antwerpen info@bmd3d.com

Meest gelezen