Radio 2-collega's over Lutgart Simoens: "Haar man liep achter haar aan in de gang met twee netzakken vol LP's"

In Edegem is radiocoryfee Lutgart Simoens (92) overleden. Vanuit de studio van Radio 2 Antwerpen aan de Jan Van Rijswijklaan presenteerde ze jarenlang de legendarische programma's "Platenpoets" en "Vragen staat vrij". Haar collega's Luc Milio en Els Broekmans halen herinneringen op aan Simoens en aan die periode.

"Lutgart was de enige presentatrice ooit die koningin Fabiola mocht interviewen, maar zelf was ze de onbetwiste koningin van de radio. Al gedroeg ze zich nooit zo", zegt Luc Milio van Radio 2 Antwerpen. "Ik herinner me vooral de warmte die ze uitstraalde en het aura dat rond haar hing. Voor Lutgart de studio indook, kwam ze altijd hallo zeggen op onze redactie. Dat maakte een erg grote indruk op mij als jonge radiogarnaal", zegt Milio in "Start Je Dag". "Ze klonk warm en zoet maar vergis je niet. Lutgart was een dame met pit, met temperament en met engagement."

Lutgart kon je als geen ander het gevoel geven dat ze voor jou alleen radio aan het maken was

Els Broekmans, Radio 2 Antwerpen

Krop in de keel

Voor Radio 2-presentatrice Els Broekmans ging een droom in vervulling toen ook zij "Vragen staat vrij" mocht presenteren. "Na Lutgarts pensioen presenteerde Albrecht Wauters het programma. Maar als Albrecht er niet was, mocht ik invallen. Toen die bekende introtune van "Vragen staat vrij" begon met mijn naam erbij, kreeg ik een krop in de keel en tranen in de ogen. Mijn droom als radiomaker kwam uit. Ik zat op de stoel waar de grote Lutgart Simoens al die jaren had gezeten." Later op de avond volgde nog een hoogtepunt voor Broekmans. "Je moet weten, "Vragen staat vrij" duurde van acht uur tot half twaalf op zondagavond. Het was bijna middernacht en ik loop de studio uit. Plots riep de telefonist aan het onthaal me want er was telefoon voor mij. Het bleek Lutgart te zijn. Ze wilde me zo laat op de avond zeker nog laten weten dat ik het heel goed had gedaan die eerste keer. Dat vat helemaal samen wie ze was: een fantastische vrouw."

Netzakken vol LP's

"Er is nog een beeld van Lutgart dat ik nooit zal vergeten", zegt Broekmans in "Start Je Dag". "Elke vrijdagochtend presenteerde ze "Platenpoets" vanuit de studio's in Antwerpen. Lutgart kwam aan met haar auto en stapte uit, samen met haar man Renolf. Die was er altijd bij en liep achter haar in de gang. Hij droeg dan twee netzakken vol LP's voor de uitzending tot in Lutgarts kantoortje", zegt Broekmans. "In die uitzendingen zaten ook legendarische weerberichten met Armand Pien die vaak een half uur duurden. Iedereen wilde van Pien weten wat voor weer het werd in alle uithoeken van de wereld. Prachtige radio om naar te luisteren."

Vier jaar geleden ging Luc Milio voor Radio 2 Antwerpen naar Lutgart Simoens thuis in Edegem. Ze sprak er vrijuit over haar carrière en het nakende einde van het leven. Die reportage kan je hieronder beluisteren.

Meest gelezen