Frans internationaal radiostation verklaart 100 beroemdheden, onder wie de Queen, per abuis dood door technisch falen

Radio France Internationale heeft per ongeluk de overlijdensberichten van zowat honderd beroemdheden die nog in leven zijn op zijn website gepubliceerd als gevolg van een technisch falen. Dat meldt het radiostation op zijn website. De Britse koningin Elizabeth II, acteur Clint Eastwood en oud-president Jimmy Carter van de VS waren bij de levende doden.

Het is de nachtmerrie van elk nieuwsmedium: iemand die nog in leven is per ongeluk doodverklaren. Precies dat rampscenario heeft Radio France Internationale vandaag meegemaakt, een Frans internationaal radiostation met miljoenen luisteraars én bezoekers op zijn website wereldwijd. Erger: het ging niet om 1 foute dode, maar om liefst 100 in een klap.

De vergissing was niet het gevolg van een menselijke fout, maar wel van een technisch falen tijdens de overgang naar een nieuw systeem om de website van Radio France Internationale te bouwen. Plots stonden zowat honderd overlijdensberichten online van beroemdheden die nog in leven zijn. Het ging om voorbereide berichten van veelal oudere mensen, iets wat wel meerdere nieuwsmedia in hun (online)schap hebben klaarstaan om bij een overlijden snel een uitgebreid portret te kunnen aanbieden.

Van de Queen tot Castro

Waren per abuis doodverklaard op de website van Radio France Internationale: de Britse koningin Elizabeth II (94), de Amerikaanse acteur Clint Eastwood (90), de Franse actrice Brigitte Bardot (86), de Braziliaanse ex-voetballer Pelé (80), de Franse zakenman en politicus Bernard Tapie (77), de Iraanse grootayatollah Ali Khamenei (81), de oud-president van de VS Jimmy Carter (96), de Cubaanse leider Raúl Castro (89) en nog tientallen anderen.

Op zijn website biedt Radio France Internationale zijn excuses aan voor de ongelukkige publicaties. "We halen alle artikels weg van onze platforms en die van onze partners", staat te lezen. "We voeren een intern onderzoek om de oorzaak van dit spijtige incident te achterhalen. We bieden onze excuses aan alle betrokken personen aan die door de publicaties kunnen zijn gekwetst en ook aan onze lezers."

Meest gelezen