Brugge opent tweede testcentrum in Assebroek: "Er kunnen 7 mensen tegelijk getest worden"

De stad Brugge heeft vandaag een nieuw testcentrum geopend in sportcentrum Daverlo in Assebroek. Daar kunnen 7 mensen tegelijk getest worden op het coronavirus. Er was al een testcentrum in het Sint-Janziekenhuis, maar er was nood een tweede testplaats.

Vanaf volgende week start de nieuwe teststrategie: ook mensen zonder symptomen zullen opnieuw getest worden. "Dat betekent dat alle triagecentra weer op volle capaciteit moeten draaien. En het triagecentrum van AZ Sint-Jan dreigde overbevolkt te raken", vertelt de Brugse burgemeester Dirk De fauw (CD&V). "Daarom was het noodzakelijk om een tweede centrum te openen."

Bemand door huisartsen en stadspersoneel

Het nieuwe centrum in Assebroek wordt bemand door huisartsen, die nauw samenwerken met de Brugse ziekenhuizen. Ook heel wat verpleegkundigen zetten zich in voor het afnemen van de tests. En de administratie wordt gedaan door stadspersoneel dat momenteel werkloos is, zoals medewerkers van het cultureel centrum of van musea. Dankzij die bezetting, kan er op een hoog tempo getest worden, zegt De fauw. "We kunnen 7 mensen tegelijk testen en zo'n test duurt maar een 10-tal minuten. Er kunnen dus heel veel mensen door het centrum geloodst worden op een korte termijn." 

"Nu we opnieuw meer gaan testen, gaan we ook meer positieve gevallen hebben", verwacht de burgemeester. Maar dat vindt hij net goed. "Liever een hoog getal dat correct is, dan voortgaan op cijfers van een beperkt aantal testen." Tot slot benadrukt De fauw dat je alleen naar het testcentrum mag met een doorverwijzing van een huisarts of contacttracer.

Meest gelezen