Mucovereniging vzw

Mucopatiënt en leerkracht Lukas uit Gent is gezicht van campagne over ongeneeslijke longziekte: "Soms beetje bang"

Vandaag trapt de Mucovereniging vzw de Europese Mucoweek af. Ze doet dat met de campagne #mucosocks, die aandacht vraagt voor de nog altijd ongeneeslijke longziekte. Leerkracht Lukas Vandenbogaerde uit Gent is 28 jaar en heeft mucoviscidose. Ondanks zijn longziekte blijft hij actief, al is dat niet altijd evident. Zeker niet in tijden van corona: "Als ik voor de klas sta met kinderen zonder mondmasker, ben ik soms een beetje bang."

Gentenaar Lukas Vandenbogaerde is ondanks zijn longziekte een actief man: naast leerkracht is hij ook ondernemer. Hij traint zelfs voor een triatlon en is een van de gezichten van de Europese Mucoweek. Vandenbogaerde probeert ondanks zijn ziekte alles te blijven doen wat hij wil, al is het allemaal met een beetje meer moeite dan voor iemand anders. "Sporten is een stuk lastiger want ik krijg veel sneller last van kortademigheid. Een verkoudheid is voor een gewone mens iets om snel over te geraken, maar voor iemand met muco heeft dat meer impact. Ik word over het algemeen sneller ziek."

Mucoviscidose hebben in een tijd dat een gevaarlijk longvirus door de wereld raast, is niet evident
Lukas Vandenbogaerde uit Gent

"Mucoviscidose wordt ook wel de taaislijmziekte genoemd", legt Vandenbogaerde uit. "De longziekte beïnvloedt het volledige lichaam. Door opgehoopte taaie slijmen in de longen wordt de werking van veel organen verstoord. Het ademen verloopt daardoor moeilijk, maar ook de spijsvertering en de pancreas werken daardoor niet goed."

En dan komt corona. Een longziekte als mucoviscidose hebben in een tijd dat een longvirus door de wereld woedt is geen evidentie, getuigt Vandenbogaerde: "Toen ik begin dit jaar het nieuws hoorde over het coronavirus, sloeg de schrik mij om het hart. Ik ben erg voorzichtig en volg de maatregelen heel goed op. Ik draag altijd een mondmasker en was mijn handen vaak. Ik probeer heel hard om niet besmet te geraken."

Lesgeven

Vandenbogaerde geeft les in het 5de leerjaar. Hij komt dus vaak in contact met kinderen. Als je dan een longziekte hebt en je moet nog harder opletten met het coronavirus dan is extra voorzichtigheid op zijn plaats. "De kinderen op school hoeven geen mondmasker te dragen dus ben ik daar soms wel een beetje bang van. Maar ik blijf met veel plezier lesgeven, ik doe dat met heel mijn hart. De kinderen verdienen de beste opleiding die ze kunnen krijgen."

De leerkracht legt zijn ziekte ook uit aan de kinderen in zijn klas. "In het begin dat ik lesgaf stak ik dat een beetje weg, nu zeg ik dat gewoon. Ik vind het belangrijk dat kinderen kunnen zien dat iemand die ziek is ook een gewoon leven kan leiden. Erover vertellen, maakt bepaalde zaken bespreekbaar."

#mucosocks

Vandenbogaerde is ook ambassadeur van de nationale campagne die aandacht vraagt voor de nog ongeneeslijke ziekte. Hij is een van de gezichten van de campagnevideo hieronder. Daarin danst hij met speciaal voor de campagne ontworpen "muco socks". Die sokken kunnen gekocht worden om het onderzoek naar mucoviscidose mee te helpen financieren. Alle informatie via de website

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen