UHasselt start examenperiode in code rood: alle examens online

Aan de UHasselt starten vandaag de kwartiel examens, dat zijn de examens na de eerste tien lesweken. Door code rood moeten alle examens online plaatsvinden. En dat vergt heel wat organisatie.

De UHasselt is daarmee de eerste Vlaamse universiteit die dit academiejaar een examenperiode ingaat. De komende twee weken zullen er maar liefst 50 examens afgenomen worden, met gemiddeld een 100-tal studenten per examen. De examens moeten allemaal online plaatsvinden. De studenten maken het examen dus van thuis uit of op kot. 

Examenvormen aanpassen

De docenten hebben hun examens daar wat op moeten aanpassen, volgens vice-rector Wanda Guedens. "Sommigen zijn van een gesloten boek examen overgegaan naar een open boek, of van een schriftelijk naar een mondeling examen. Van sommige kwartielvakken is ook een jaarvak gemaakt, zo kan dat examen doorgeschoven worden naar een later moment." 

De universiteit probeert de studenten zoveel mogelijk te ondersteunen. Studenten die het examen niet thuis kunnen afleggen, kunnen dat op de campus doen. Er zijn ook laptops ter beschikking, en Proximus en Telenet bieden ook gratis internetvouchers aan voor studenten. Studenten die ziek vallen, kunnen een inhaalexamen doen.  

Spieken en toezicht

Maar hoe zorg je ervoor dat de studenten niet gaan spieken aan hun bureau thuis? "We rekenen deels op hun goede wil", zegt Guedens. "Maar er zijn ook meerdere toezichthouders. Er wordt gewerkt met een tweede camera, zoals de GSM van de student, die een zicht geeft op de huiskamer. Maar fraude helemaal wegcijferen kan je natuurlijk niet."

Fraude helemaal wegcijferen kan je natuurlijk niet.

Het is voor heel wat studenten al een moeilijke periode, en nu komen daar nog eens examens bij op een aparte manier. "Daar hebben we zeker oog voor, we nemen alle omstandigheden in acht. Maar het is ook belangrijk dat ze de eindcompetenties halen. We zijn streng maar rechtvaardig. We zijn er niets mee met ze er nu makkelijker door te laten."

Meest gelezen