© VRT - Joris Bulckens

Viroloog Van Gucht: "Oma en opa kunnen aan de Sint vragen om de cadeaus direct bij de kinderen thuis te brengen"

Viroloog Steven Van Gucht had op de coronapersconferentie nog een belangrijke mededeling in verband met Sinterklaas. De goedheiligman brengt ook vaak cadeautjes bij de grootouders of bij peter en meter, maar gezien de coronamaatregelen moet sociaal contact zoveel mogelijk vermeden worden. "Oma en opa kunnen bijvoorbeeld vragen aan de Sint om de cadeautjes rechtstreeks bij de kinderen thuis te brengen", zegt Van Gucht.

Sinds zaterdag is Sinterklaas in het land. Door de coronamaatregelen moesten de kinderen de aankomst van de stoomboot via de televisie volgen. Van Gucht vermoedt dat -net als andere jaren- de Sint bij sommige grootouders, peters of meters ook cadeautjes gaat afgeven bij de kinderen. "We begrijpen dat ze hun oogappels hebben moeten missen de afgelopen maanden en hen graag dat plezier willen doen."

Als grootouders het wel zelf willen afgeven, doe dit dan in de openlucht

Gezien de huidige stand van de epidemie, raadt Van Gucht toch aan om contact op te nemen met de goedheiligman. "Oma en opa kunnen bijvoorbeeld aan de Sint vragen om de cadeautjes direct bij de kinderen thuis te brengen", zegt hij. "Dat is het veiligst." Rechtstreeks sociaal contact en zeker over de generaties heen wordt afgeraden om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Als de grootouders toch liever zelf het cadeautje -dat Sinterklaas heeft gebracht- willen afgeven, dat moet dat wel zo veilig mogelijk verlopen. "Dan is dit best buiten in de openlucht", zegt Van Gucht. "Respecteer daarbij een veilige afstand van anderhalve meter en draag best ook een mondmasker."

Van Gucht: "Ook de Sint moet voorzichtig zijn"

Voor de kindervriend zijn al eerder enkele uitzonderingen aangekondigd op de coronamaatregelen. Zo moet de Sint de avondklok niet volgen en gelden voor hem en zijn Pieten de quarantaineregels niet. Die uitzonderingen hebben zelfs in het buitenland het nieuws gehaald: "Geen paniek Sinterklaas, de coronamaatregelen gelden niet voor jou", schreef bijvoorbeeld CNN.

Op de persconferentie vandaag benadrukte Sciensano-viroloog Steven Van Gucht dat Sinterklaas en zijn Pieten desondanks zeer voorzichtig moeten zijn tijdens hun verblijf in ons land. "Ze zullen afstand houden, een mondmasker dragen en vaak hun handen wassen", onderlijnt de viroloog.

Van Gucht lijkt daarmee Sinterklaas terug te fluiten. In een eerder interview met VRT NWS had hij nog geclaimd dat zijn baard "medicinale krachten zou bezitten" en die het virus wel ging tegenhouden. Al benadrukte de Sint toen ook wel dat dit enkel voor zijn baard gold. "Dat wil niet zeggen dat iedereen die een baard heeft, van de mondmaskerplicht wordt ontslagen", zei hij daarover.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen