Videospeler inladen...

VS heeft 250.000 doden door COVID-19 en kijkt bezorgd uit naar traditionele familiefeest Thanksgiving

De Verenigde Staten hebben een trieste mijlpaal bereikt. Er zijn nu 250.000 doden door het coronavirus geteld. De voorbije dagen werden elke dag meer dan 1.000 nieuwe sterfgevallen geregistreerd. Ook het aantal besmettingen blijft snel oplopen. Specialisten maken zich zorgen over Thanksgiving, een feestdag die traditioneel in familieverband wordt gevierd. 

Het coronavirus grijpt wild om zich heen in de VS. In navolging van Europa kent het een snelle exponentiële groei. Maandag werd melding gemaakt van 11 miljoen geregisteerde besmettingen. 

Verontrustend is vooral dat de laatste 1 miljoen besmettingen in nog geen week tijd werden geteld -zes dagen om precies te zijn. Ter vergelijking: tussen de eerste geregistreerde besmetting op 20 januari en de 11 miljoenste op 15 november lagen 300 dagen. 

Testcentrum in Brooklyn, New York.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

De epidemie groeit dus snel, een stuk sneller dan tijdens de vorige golf. In het voorjaar, werden tot 36.000 besmettingen per dag geteld. Toen werd vooral de metropool New York zwaar getroffen. Tijdens de zomer zagen dan weer vooral de westelijke en zuidelijke staten het aantal besmettingen snel toenemen. Op de piek lag het aantal besmettingen over de hele VS op 75.000 per dag. 

Maar de laatste weken gaat het dus nog een stuk harder. De piek van deze golf is nog niet in zicht, maar al dagenlang worden zo'n 150.000 nieuwe besmettingen per dag gemeten. Als deze trend aanhoudt, dreigen tegen eind december meer dan 300.000 besmettingen per dag te worden geteld. 

Vooral de staten in de Midwest, zoals Ohio en Indiana, worden momenteel zwaar getroffen. Maar ook in Californië en Texas, die beide de voorbije dagen meer dan 1 miljoen besmettingen hebben geteld, staan de ziekenhuizen zwaar onder druk. En ook New York, dat het tijdens de zomer goed deed, vreest nu een tweede coronagolf.  

Videospeler inladen...

Vrees voor sterk stijgend dodental

Per dag sterven in de VS nu zo'n 1.000 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. In totaal zijn er dus al zeker 250.000 coronadoden geteld. Volgens viroloog Anthony Fauci zouden dat er de komende vier maanden nog eens 200.000 kunnen zijn. 

Noodhospitaal in Dallas, Texas.
The Dallas Morning News

De VS is het land met het grootste aantal coronadoden ter wereld, althans als het gaat om absolute aantallen. Het aantal doden per miljoen inwoners ligt met 759 weliswaar een stuk lager dan in België (1.242 doden per miljoen inwoners). Ook de incidentie, het aantal besmettingen per 100.000 inwoners ligt over de hele VS met 45/100.000 overigens aanzienlijk lager dan in België (890/100.000). 

In België gaan de cijfers op dit moment echter wel in dalende lijn, terwijl ze in de VS al dagenlang een opwaartse trend vertonen waarbij het einde voorlopig niet in zicht is. De VS is op dit moment het land waar de epidemie het sterkst groeit. 

Maatregelen

Verscheidene staten en lokale overheden voeren opnieuw maatregelen in om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Zo legden al 35 staten, waaronder Iowa, Ohio, West-Virginia, Utah en Noord-Dakota een mondmaskerplicht op op openbare plaatsen. In California, Oregon en Washington wordt aan inwoners gevraagd om niet-essentiële verplaatsingen te schrappen. 

Specialisten kijken vooral bezorgd uit naar Thanksgiving, een feestdag die traditioneel wordt gevierd op de vierde donderdag van de maand november (dit jaar is dat 26 november). Thanksgiving is een van de familiefeesten bij uitstek, en het eerste van de eindejaarsfeesten in de VS. 

Ook tijdens de eerste coronagolf en in de zomer werd na feestdagen een piek in het aantal coronabesmettingen gezien. "Thanksgiving is een risico", waarschuwde dokter Fauci meermaals. Wie toch mensen thuis uitnodigt, zou een mondmasker moeten dragen, zei hij ook.

Ook de verkozen president Joe Biden, die van de strijd tegen het coronavirus een prioriteit zegt te willen maken, heeft de Amerikanen eerder al opgeroepen om mondmaskers te dragen. Biden heeft ook een coronateam aangesteld, maar hij legt pas op 20 januari de eed af.   

Meest gelezen