Jessa Ziekenhuis Hasselt: "Weefselonderzoek bij autopsie levert waardevolle informatie op over COVID-19"

Het weefselonderzoek bij een minimale autopsie blijkt waardevolle informatie op te leveren over COVID-19. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Bij ruim 80 procent van de lichamen die zijn onderzocht, is nieuwe informatie gevonden.

Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt vroeg aan de families van mensen die gestorven zijn aan COVID-19 of ze een minimale autopsie mochten uitvoeren. Dat betekent een scan, een microbiologisch onderzoek en weefselonderzoek van enkele organen. 70 procent van de families stemde toe. Van 18 lichamen die onderzocht zijn, zijn de resultaten over de doodsoorzaak bekend. Bij ruim 80 procent van de patiënten is nieuwe informatie ontdekt, vooral uit het weefselonderzoek, zegt dokter Janneke Cox van het Jessa Ziekenhuis.

We denken in de kliniek bij iemand die nog leeft dat die persoon ook een bacteriële longinfectie heeft.
Janneke Cox, Jessa Ziekenhuis Hasselt

"De helft van de patiënten werd behandeld met een antibioticum voor het overlijden, in de veronderstelling dat er een bacteriële longinfectie was, bovenop de virale longontsteking van de COVID-19-infectie. En daar vinden we maar bij 11 procent van de mensen, op basis van de post-mortem­onderzoeken, aanwijzingen voor. We denken in de kliniek bij iemand die nog leeft te vaak dat die persoon ook een bacteriële longinfectie heeft", gaat Cox verder. Bij enkele overlijdens bleek bijvoorbeeld ook dat de patiënt niet aan COVID-19 maar aan hartfalen gestorven is.  

Het weefsel dat via de biopsies verkregen is, zal nu nog verder onderzocht worden. Zo kan bekeken worden welke schade het coronavirus precies heeft toegebracht aan organen. De resultaten daarvan kunnen nuttig zijn voor de behandeling van COVID-19.

Meest gelezen