Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Weer meer dan 1.200 migranten aangekomen op Canarische Eilanden: "Geen nieuw Lesbos", zegt minister

Op de Canarische eilanden zijn het voorbije weekend weer meer dan 1.200 vluchtelingen en migranten aangekomen. Sinds begin dit jaar is het aantal migranten en vluchtelingen dat via de Canarische Eilanden Europa wil bereiken sterk toegenomen. "Maar de Canarische Eilanden worden geen nieuw Lesbos", zegt de Spaanse regering, verwijzend naar het Griekse eiland waar vele duizenden migranten en vluchtelingen vaak al jarenlang vastzitten in uiterst penibele omstandigheden.

De migranten en vluchtelingen vertrokken van de Afrikaanse kust, in Senegal, Mauretanië of Marokko. Ze bereikten de Spaanse eilanden in houten motorbootjes. 

De meeste migranten en vluchtelingen komen voor registratie aan op de pier van havenstad Areguineguin, in het zuidwesten van Gran Canaria.

Een kleine 2.000 mensen kamperen op de pier, in onhygiënische omstandigheden. De Spaanse overheid wil hen zo snel mogelijk elders onderbrengen. In afwachting van een tijdelijk opvangcentrum zet het leger tenten op. Zo'n 5.000 migranten en vluchtelingen worden ook ondergebracht in hotels, die leegstaan door de coronacrisis.

"We gaan de Canarische Eilanden niet transformeren tot een nieuw Lesbos", zegt minister  van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska, die de vergelijking wil vermijden met het Griekse eiland waar duizenden migranten en vluchtelingen vaak al jarenlang vastzitten in opvangkampen die absoluut ontoereikend zijn en waar de levensomstandigheden uiterst penibel zijn.

Ontraden

Net als een collega, minister van Buitenlandse Zaken Arancha Gonzalez Laya, zal Grande-Marlaska afreizen naar de landen van herkomst van de migranten en vluchtelingen om mensen te ontraden om de reis aan te vatten. Madrid wil ook de procedure vergemakkelijken om migranten die niet aan de criteria voldoen, terug te sturen. 

Dit jaar zijn al 17.000 migranten en vluchtelingen aangekomen op de Canarische eilanden, tien keer zoveel als vorig jaar. Alleen in 2006 waren het er meer (bijna 33.000 toen). 

De route vanuit West-Afrika naar de Spaanse archipel -hoewel gevaarlijk- wordt belangrijker omdat het steeds moeilijker wordt om via andere routes naar Europa te reizen, onder meer door de gevechten in Libië. 

Meest gelezen