freeimages.com

Schepen van Wevelgem gered dankzij snelle reanimatie na hartaanval tijdens joggen: "EHBO is zo belangrijk"

De Wevelgemse CD&V-schepen Frank Acke (62) kreeg woensdag een hartinfarct tijdens het joggen en werd in een kunstmatig coma gebracht. Vandaag ontwaakt hij beetje per beetje. "Dat heeft hij te danken aan de toevallige passant die hem heeft gereanimeerd", vertelt zijn vrouw Peggy Boen. "Zo zie je maar hoe belangrijk EHBO-cursussen zijn."

Op woensdag 11 november ging de OCMW-voorzitter joggen. Maar het ging mis: hij kreeg een hartaanval en zakte ineen. Een toevallige voorbijganger schoot Acke te hulp en reanimeerde hem. Daarna werd hij afgevoerd naar het Universitair Ziekenhuis in Gent. Echtgenote Peggy Boen: "Hij was in een kunstmatig coma gebracht en ontwaakt nu langzaamaan. We hebben het goede nieuws gekregen dat er geen hersenschade is. Dat is te danken aan het vlugge ingrijpen van die voorbijganger."

Ondertussen weet Boen wie de man is die hem hielp. "Ik ga er deze week zeker eens langs om hem hartelijk te bedanken. Als die persoon een paar seconden later had ingegrepen, dan was er misschien wel schade aan de hersenen. Ik ben die persoon enorm dankbaar."

EHBO-cursus

Boen hamert op het belang van reanimatietechnieken: "Ik ben zelf verpleegkundige, dus ik heb EHBO op school geleerd. Maar eigenlijk zou iedereen, jong en oud, die technieken onder de knie moeten hebben. Het is zo belangrijk, je kan levens redden.  Mocht mijn man geen reanimatie gekregen hebben, dan was ik nu waarschijnlijk zijn begrafenis aan het plannen."

Mocht mijn man niet gereanimeerd zijn, was ik nu zijn begrafenis aan het plannen

Peggy Boen, echtgenote van schepen Frank Acke

Ook de vriendenkring van het koppel is onder de indruk van de gebeurtenis, vertelt Boen: "Ze beseffen nu pas hoe belangrijk reanimatietechnieken zijn en vragen mij om het hen te leren. En dat ga ik zeker doen. Ik ga al onze vrienden en familie een EHBO-cursus geven." 

Maar ook op scholen en in de gemeente moet er meer aandacht voor komen, vindt ze. Boen: "Zo'n cursus is trouwens helemaal niet moeilijk. Met zo'n pop leer je waar je je handen moet plaatsen, hoeveel druk je moet zetten en welk ritme je moet aanhouden. En daarmee kan je al heel veel doen, op het moment dat dat ooit nodig zou zijn. Want je staat daar natuurlijk niet elke dag bij stil, maar het zou zomaar eens kunnen dat er iemand ineen zakt voor jouw neus. En dan wil je kunnen ingrijpen."

Meest gelezen