23 boeken uit 17e eeuw van humanist en schrijver Justus Lipsius gestolen uit kluis van bibliotheek Overijse

In de bibliotheek van Overijse zijn 23 boeken gestolen van humanist en schrijver Justus Lipsius. Het gaat om waardevolle werken uit de 17e eeuw. De boeken zaten in een kluis in de bibliotheek. De politie en de gemeente vragen om uit te kijken naar de gestolen werken. 

Zondag, tijdens de sluitingsdag van de bibliotheek van Overijse, zijn 23 historische boeken gestolen van de bekende humanist en schrijver Justus Lipsius (1547-1606). De werken zaten in een grijze brandkast van het merk Mauer. De boeken dateren uit de 17e eeuw en 15 ervan zijn originele drukken van drukkerij Plantijn-Moretus in Antwerpen. De meeste boeken zijn opnieuw ingebonden met een nieuw kaft en hebben een stempel van de bibliotheek van Overijse.

Geboren in Overijse

De werken hebben een grote waarde voor de gemeente, want Justus Lipsius is in Overijse geboren in 1547. Zijn geboortehuis ligt in de Taymansstraat. De grote ommuurde tuin van het huis is toegankelijk vanop het Justus Lipsiusplein.

De gemeente Overijse vraagt om uit te kijken naar de gestolen boeken. Mogelijk duiken ze op in het antiekcircuit. Iedereen die iets verdachts opgemerkt heeft of informatie heeft over de diefstal, kan terecht bij de politie Druivenstreek. 

Meest gelezen