Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

2.600 niet-getelde stemmen gevonden tijdens hertelling in Georgia, uitslag VS-presidentsverkiezingen blijft onveranderd

In de Amerikaanse staat Georgia zijn tijdens de hertelling van de stemmen 2.600 'vergeten' stembiljetten aangetroffen. De meerderheid van die stemmen zijn voor huidig president Donald Trump, maar dat verandert niets aan de verkiezingsuitslag. De Democratische verkozen president Joe Biden blijft voorlopig de door de media uitgeroepen winnaar in Georgia. 

De 2.600 stemmen zijn afkomstig uit Floyd County, een kiesdistrict in het noordwesten van Georgia. Het gaat zowel om stemmen voor Trump als voor Biden, maar de meerderheid van de 'vergeten stemmen' zijn voor Trump.

"Erg verontrustend", noemt de leider van de lokale afdeling van de Republikeinse partij Luke Martin dat. Al is hij blij dat de fout tijdens de hertelling aan het licht kwam en denkt hij niet dat er grootschalige fraude in het spel is.

We doen een hertelling met de hand om dit soort dingen te ontdekken

Gabriel Sterling, overziet de hertelling in Georgia

Gabriel Sterling leidt de hertelling in Georgia en zegt dat het gaat om een menselijke fout. Hij noemt het een "ongelofelijke blunder", maar zegt ook dat een hertelling met de hand er net is om dit soort dingen te ontdekken. De stemmen werden naar alle waarschijnlijkheid niet correct doorgegeven naar de stemcomputer. 

Verschil tussen Biden en Trump wordt kleiner

De zuidelijke staat Georgia begon vorige week met de handmatige hertelling van alle stembiljetten. Huidig president Donald Trump behaalde er volgens CNN 49,2 procent van de stemmen, Biden won met 49,5 procent. In absolute cijfers gaat het om een verschil van slechts iets meer dan 14.000 stemmen.

Sterling laat via Twitter weten dat 1.643 van de opgedoken stemmen voor Donald Trump zijn, 865 voor Joe Biden. Dat maakt het verschil tussen Biden en Trump in Georgia in totaal dus 800 stemmen kleiner. Het is wachten op het einde van de hertelling om de volledige verkiezingsuitslag in Georgia te kennen.

Een handmatige hertelling is de normale procedure in Georgia, wanneer het verschil tussen beide kandidaten minder dan 0,5 procentpunt bedraagt. Het is van 1992 geleden dat een Democratische presidentskandidaat de verkiezingen in Georgia nog kon winnen. Volgens president Trump is er fraude in het spel, maar daar zijn tot nu toe nog geen bewijzen voor gevonden.

Voorlopig blijft Joe Biden dus de officieuze winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en veranderen de 2.600 opgedoken stemmen in Georgia daar niets aan. Op 14 december komt het kiescollege samen en duiden de kiesmannen uit de verschillende staten officieel de nieuwe president van de Verenigde Staten aan.

Meest gelezen