BELGA

3 grote Aalsterse sportclubs betalen tot eind 2021 geen huur. "Zo worden de schulden niet nóg groter"

De stad Aalst steunt haar 3 grote sportclubs door tot eind volgend jaar geen huurgeld te innen van hen. "Zo worden de schulden niet nóg erger", zegt schepen Matthias De Ridder (N-VA). Het gaat om voetbalclub Eendracht Aalst,  basketbalclub Okapi Aalst en volleybalclub Lindemans Aalst. De 3 clubs huren hun gebouwen van de stad.

De stad Aalst wil hun drie grote sportclubs steunen in deze coronatijden. Het gaat om Eendracht Aalst, basketbalclub Okapi Aalst en volleybalclub Lindemans Aalst. Vooral die grote clubs steunen op inkomsten van publiek dat komt kijken, zegt schepen van financiën Matthias De Ridder (N-VA): "Zij hebben het meest van alle verenigingen toeschouwers en zien het meest af van het feit dat ze nu geen publiek hebben." 

Ze moeten géén huurgeld betalen tot eind volgend jaar. Zo wordt de financiële kater minder groot
Schepen van financiën Matthias De Ridder (N-VA)

De clubs zelf geven aan dat het heel moeilijk is en nog zal worden voor hen. "Als stad hebben wij begrip voor hun sitatie. Zij moeten blijven spelen maar hebben geen publiek en kunnen geen tickets verkopen", zegt schepen De Ridder. De stad beslist nu om tijdelijk geen huurgelden te vragen aan de clubs. "Vanaf de uitbraak van corona tot eind volgend jaar moeten ze als compensatie géén huurgeld betalen." De clubs huren hun gebouwen rechtstreeks van de stad. "Dat is in feite hun grote geluk. In totaal gaat het om meer dan 100.000 euro dat wij niet zullen ontvangen."

De garantie dat de clubs geen huurgeld moeten betalen aan de stad geldt sowieso tot eind 2021. Zélfs als corona tegen dan voorbij is: "We willen hen een perspectief geven en duidelijkheid. Zo hebben ze ook eens een paar maanden een voordeel."

De kleinere clubs halen hun grote inkomsten niet uit ticketverkoop

Schepen Matthias De Ridder (N-VA)

Zwaardere financiële put dan kleine clubs

De schepen benadrukt dat de kosten die de grote clubs hebben aanzienlijk groter zijn dan wat kleinere clubs moeten betalen. "Okapi Aalst bijvoorbeeld huurt hun gebouw een heel jaar door. Dat is een permanente kost." Dat is dus niet zoals kleinere clubs die maar af en toe een wedstrijd op locatie spelen in het weekend bijvoorbeeld. "Als zo'n wedstrijd niet doorgaat op een bepaalde plaats, dan betalen ze gewoon eens niet."

"De kleinere clubs halen veel minder inkomsten uit ticketverkoop, want ze hebben sowieso minder publiek. Dat is bijvoorbeeld het geval bij basketbalclub Erembodegem in Aalst. Die huurt ook van de stad. Als een wedstrijd niet doorgaat, moeten ze ook niet betalen. Bij hen gaat het vooral over wedstrijden die in competitie worden gespeeld, niet over de vele supporters die komen kijken en tickets kopen."

De stad laat ons in de steek, de sponsors tenminste niet

Hugo De Rick van voetbalclub Wilskracht Hofstade

"Het is oneerlijk"

De kleinere sportclubs in de regio zijn allerminst opgezet met het voordeel dat de grote clubs krijgen. Ze zijn boos en vinden het oneerlijk dat de grote verenigingen meer financiële reserve krijgen. De stad heeft wel een noodfonds van 1,5 miljoen euro om te verdelen onder clubs die getroffen zijn door de coronacrisis. Maar het geld wordt verspreid over drie jaar, en daar hebben de clubs op dit moment niks aan, zegt Hugo De Rick van voetbalclub Wilskracht Hofstade. 

"De stad moet nú geld geven aan de clubs want het is nu dat het nodig is. Dan kunnen we onze jeugd laten voetballen en doorgaan zoals we bezig waren", zegt De Rick. De club krijgt op dit moment wel nog wat financiële steun van sponsors: "Die laten ons tenminste niet in de steek."

kasto80

Meest gelezen