"Eén week niet nadenken of ik mijn kinderen eten kan geven": moeder van twee over wat coronatoeslag voor haar betekent

De eenmalige coronatoeslag voor gezinnen met een laag inkomen maakt wel degelijk een verschil. Dat zegt Tessa Segers, een alleenstaande mama van twee, die het zelf niet zo breed heeft. "Dit betekent concreet dat ik één week niet ga hoeven na te denken of ik mijn kinderen wel eten ga kunnen geven", zegt ze. Want ja, "het leven is duurder geworden sinds corona". 

Het nieuws raakte vanochtend bekend: gezinnen met een laag inkomen zullen nog voor de kerstvakantie een eenmalige coronapremie krijgen van 33 euro per kind via het kindergeld. De enige voorwaarde is dat een gezin niet meer dan 31.605,89 euro bruto belastbaar per jaar verdient. In totaal zouden op die manier meer dan 350.000 kwetsbare kinderen recht hebben op de toeslag. 

Tessa Segers, een alleenstaande mama met twee kinderen uit Aalst, zal die premie ook krijgen, want zij moet rondkomen met een budget van 1.250 euro per maand. "Deze toeslag geeft me één week ademruimte. Eén week waarin ik niet in mijn haar moet krabben om te kijken of ik mijn kinderen wel eten ga kunnen geven", getuigt ze in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Daarnaast komt ook eindejaar eraan. Misschien kan ik hierdoor toch iets extra voorzien voor mijn kinderen."

Bekijk en beluister hier de reportage met Tessa Segers in "Het Journaal" en het gesprek met haar in "De wereld vandaag" op Radio 1. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

De premie is ook nodig, zo benadrukt de mama, want het leven is voor haar een stuk duurder geworden sinds corona. "Sommigen zeggen dat ze meer kunnen sparen, omdat ze geen terrasje kunnen doen of niet op restaurant kunnen gaan. Maar die zaken zaten er voor mij ook voor corona niet in. Bij mij zijn er enkel verdoken kosten bijgekomen. Doordat we vaker thuis zitten, staat de verwarming meer aan en brandt het licht meer. Ik heb ook vrij basic internet, maar door alle online-lessen, was die capaciteit op, waardoor ik extra volume heb moeten bijkopen. En ook in de supermarkt zijn veel producten duurder geworden. Dat lijkt allemaal klein, maar voor mij is dat een grote hap uit mijn budget."

"Uiteraard ben ik blij met die 33 euro per kind, ook al is het eenmalig", zegt Segers. "Maar je mag niet vergeten dat ik ook de andere elf maanden moet kunnen doorkomen. De steun zou beter structureel zijn. Armoede bestond ook al voor corona. Maar blijkbaar moest eerst het virus opduiken vooraleer er iets ondernomen werd."

Ik ben heel blij met deze premie, maar ik moet ook de andere elf maanden van het jaar doorkomen

De alleenstaande mama zegt zelf uit generatiearmoede te komen. "Mijn ouders hadden het niet breed waardoor ik niet heb kunnen studeren. Daarnaast duiken er ook veel andere problemen op die samenhangen met armoede. Het is een vicieuze cirkel die je niet makkelijk doorbreekt. Ik volg momenteel een opleiding, waardoor ik een diploma ga hebben en een job met een volwaardig loon ga kunnen uitvoeren. Daardoor kan ik die vicieuze cirkel misschien doorbreken voor mijn kinderen."

"Ik ben heel blij dat de premie automatisch wordt toegekend", zegt ze nog. "Als je op iets recht hebt bij het OCMW moet je vaak uittreksels van de laatste drie maanden tonen. Elke keer opnieuw moet je eigenlijk zeggen dat je gefaald hebt in iets wat je als ouder moet kunnen doen: je kinderen eten geven. Elke keer moet je je waardigheid aan de kant schuiven. Ik ben blij dat dat nu niet zo is."

Bekijk hier het gesprek in "Het Journaal" met Sofie Crommen, voorzitter Vlaamse Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen