Huidig minister Van der Straeten en voormalig minister Marghem bij de machtsoverdracht

België haalt doelstelling groene energie niet, minister Van der Straeten: "Komt door het halfslachtig beleid van de voorbije 17 jaar"

België haalt de doelstelling voor groene energie voor 2020 niet. Dat heeft minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) bekendgemaakt bij haar beleidsverklaring in de Kamer. Alle entiteiten (de deelstaten en het federale niveau) samen moesten 13 procent halen. Het tekort moet aangevuld worden door groene energie aan te kopen bij andere Europese landen die er wel voldoende hebben geproduceerd.

België moest dit jaar van Europa 13 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen. Dat lukt niet: we stranden op 11,68 procent. Vlaanderen heeft met 1.800 GWh het grootste tekort. Het tekort voor de federale overheid bedraagt 1.550 GWh en dat voor Brussel 150 GWh. Wallonië heeft als enige een overschot, van 1.465 GWh.

Het verschil moet worden "aangekocht" in statistieken bij andere Europese landen die wel voldoende groene energie produceren. De kostprijs kan volgens minister Van der Straeten voor het federale niveau oplopen tot 31 miljoen euro. Vlaanderen besloot in oktober al voor 22,5 miljoen euro Deense overschotten op te kopen.

Voormalig minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) maakte zich begin dit jaar nog sterk dat we de doelstelling wel zouden halen. Ze wees er toen op dat er nog windmolenparken moesten worden afgewerkt. Huidig minister Van der Straten stelde daar toen vanuit de oppositie ernstige vragen bij.

Minister Van der Straeten: "We gaan onze energie in eigen handen nemen"

In “Terzake” herhaalde minister van Energie Tinne Van der Straeten de kritiek uit haar oppositieperiode: “Het komt door het halfslachtig beleid van de voorbije 17 jaar, een continu stop-and-go-beleid, en dat heeft ons in deze situatie gebracht.”

Voor de toekomst kondigde de minister “een duidelijke visie en routekaart" aan waarmee we onze energie “in eigen handen gaan pakken”, en dat zal groene energie zijn.

Tinne Van der Sraeten heeft naar eigen zeggen ook al “een constructief gesprek” gehad met haar Vlaamse collega van Energie Zuhal Demir (N-VA): “In die zin hebben wij een aantal zaken afgesproken. Zo zal  ik onder andere het initiatief nemen om samen met de andere ministers van Energie – want we zijn in totaal met vier – om regelmatig samen te zitten om op de grote strategische doelstellingen af te kloppen onder elkaar.”

Kijk hier naar het interview met Tinne Van der Straeten in “Terzake” en lees verder onder video.

Videospeler inladen...

De minister reageerde ook op het (uitgelekte) voornemen van Engie Electrabel om om niet meer te investeren in zijn kerncentrales voor de periode na 2025. Zij vindt dat een goede zaak: "Ik ben ook blij dat een van de grootste exploitanten in ons land vandaag zegt: wij nemen akte van het regeerakkoord en wij schakelen ons in in het regeerakkoord. Dat wil zeggen dat de groep (Engie Electrabel red.) zich ook inschakelt in de energietransitie."

Engie Electrabel heeft niet officieel aangekondigd dat het de kerncentrales opgeeft. De mededeling komt uit een videoboodschap aan het personeel die uitlekte in het weekblad Trends. Engie Electrabel geeft voorlopig geen commentaar.

In 2025 gaan de laatste kerncentrales in ons land in principe dicht. Zo staat het in het regeerakkoord. In november volgend jaar voorziet de federale regering wel een evaluatie. 

Bekijk hier de reportage van "Terzake" over hernieuwbare energie in ons land:

Videospeler inladen...

Meest gelezen