Radio 2

Brandweer van Tollembeek moet smeulbrandje blussen in eigen kazerne: "Nut van rookmelder nog maar eens aangetoond"

In de brandweerpost van Tollembeek is afgelopen nacht brand ontstaan in één van de voertuigen. Dankzij een rookmelder in de garage werden de brandweerlui snel gealarmeerd en konden ze erger voorkomen.

Het komt niet elke dag voor: een brand in een brandweerkazerne. Maar het gebeurde afgelopen nacht toch in de brandweerpost van Tollembeek, die tot de brandweerzone Vlaams-Brabant West behoort. In één van de voertuigen was  een lamp beginnen smeulen, waarschijnlijk tijdens het opladen. De rookmelder in de garage alarmeerde de manschappen.   

Niemand aanwezig

De brandweerpost van Tollembeek wordt bemand door vrijwilligers. 's Nachts is er niemand aanwezig. "Via de alarmcentrale, waarop de rookmelder is aangesloten, werd één van onze mensen thuis verwittigd", vertelt woordvoerder Alain Habils. "Toen hij een kijkje ging nemen zag hij in de garage een rooksluier hangen. Al snel bleek dat het om een smeulbrand ging van een lamp, die in één van de hulpvoertuigen ligt." 

Emmer water

"De brandweerman nam de smeulende lamp uit het voertuig en gooide ze in een emmer water. Intussen waren ook enkele collega's opgeroepen. Zij maakten de bestelwagen helemaal leeg om al het gereedschap te controleren. Het voertuig is voorlopig buiten gebruik gesteld", weet Habils nog te vertellen.   

Rookmelder

"Eén ding is duidelijk: zonder rookmelder was dit veel erger geweest. Het is dus nu uit eigen ondervinding nogmaals duidelijk welk belang rookmelders hebben. We blijven dus onderstrepen hoe belangrijk ze zijn voor de mensen", besluit Habils.  

Meest gelezen