Videospeler inladen...

Kwetsbare gezinnen krijgen coronatoeslag van 33 euro per kind, al meteen phishingbericht op WhatsApp

Nog voor de kerstvakantie zullen gezinnen met een laag inkomen een éénmalige coronapremie krijgen van ruim 33 euro per kind via het kindergeld. De Gezinsbond reageert tevreden. Het Vlaams Agentschap Uitbetaling Groeipakket (VUTG) waarschuwt intussen voor een phishingbericht dat via WhatsApp verspreid wordt.

Afgelopen zomer had de Vlaamse regering al een eerste coronatoeslag toegekend voor kwetsbare gezinnen. Toen moest het gezin ook aantonen dat het inkomen minstens 10 procent gedaald was door de coronacrisis.

Die voorwaarde is nu weggevallen. De enige voorwaarde is dat een gezin niet meer dan 31.605,89 euro bruto belastbaar per jaar verdient. In totaal zouden op die manier meer dan 350.000 kwetsbare kinderen recht hebben op de toeslag. 

Dit kan het verschil maken tussen heel arm zijn en arm zijn

Frans Schotte, voorzitter Gezinsbond

De Gezinsbond juicht de maatregel toe. "33 euro lijkt misschien niet veel maar voor die mensen kan dit het verschil maken tussen heel arm zijn en arm zijn", zegt voorzitter Frans Schotte. "Het kan het verschil zijn tussen een volle en een lege brooddoos."

Schotte vindt het ook belangrijk dat de toeslag automatisch wordt toegekend. "Als je een pak documenten moet gaan invullen of als je van alles moet ondernemen, dan tref je de mensen die er recht op hebben. Want het is net die groep die dat moeilijk vindt. En met de hervatting van de scholen en met Sinterklaas en kerst in aantocht, is het goed dat de toeslag nu wordt uitgekeerd." Minister Beke maakt zich sterk dat de premie nog voor kerst op de rekening zal staan via het Groeipakket, de nieuwe naam voor het kindergeld.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Phishing

Het Vlaams Agentschap Uitbetaling Groeipakket (VUTG) waarschuwt intussen voor een phishingbericht dat via WhatsApp verspreid wordt over de nieuwe Vlaamse coronatoeslag. In het bericht wordt de ontvanger uitgenodigd door te klikken op een link.

Het VUTG vraagt ouders om de link niet te openen en het bericht ook meteen te verwijderen. "We maken de gezinnen er ook attent op dat de uitbetalers en het Agentschap Uitbetaling Groeipakket niet via WhatsApp of per SMS communiceren over financiële gegevens of aanvragen", klinkt het.

Meest gelezen