Plannen voor een wandelmuseum rond Bruegel en Tijl Uilenspiegel in Damme 

In Damme komt er tegen de lente van volgend jaar een wandelmuseum. De bedoeling is bezoekers coronaveilig kunst en geschiedenis te laten beleven. Het thema wordt de 16de eeuw van Pieter Bruegel en de fictieve figuur van Tijl Uilenspiegel. 

Pieter Bruegel de Oude is een van de indrukwekkendste schilders van de 16de eeuw en heeft dus echt bestaan. Dat zit anders met Uilenspiegel. Tijl Uilenspiegel is een figuur uit de volksverhalen van de Lage Landen en van Duitsland. De figuur werd pas helemaal onsterfelijk toen de Belg Charles De Coster er in 1867 een roman over schreef. Bij De Coster werd Uilenspiegel een vrijheidsheld. De Uilenspiegel van De Coster was overigens in het Frans geschreven. Breugel en Uilenspiegel zullen in Damme een beeld geven van de 16de eeuw, toen onze contreien bezet werden door Spanje en er een hevige godsdienstoorlog woedde. 

Tot leven komen

Het leuke van het wandelmuseum in Damme wordt dat je met je smartphone of Ipad ook schilderijen tot leven zal kunnen brengen. Stefanie De Regel van One Art Foundation: "Je wandelt door de stad en dan kom je een paneel tegen en als je je smartphone naar het paneel richt, zie je door de smartphone de beelden tot leven komen. Een van die schilderijen is  "Dulle griet". Enkele van de personages daaruit zullen zich naar de kijker richten en informatie geven, over het schilderij, over Tijl Uilenspiegel en over de 16de eeuw."

Crowdfunding

Organisator One Art Foundation wil een stuk van het initiatief laten betalen door crowdfunding. Als je een bedragje stort, via de crowdfundingcampagne van "Walking Museum", zal je het parcours kunnen combineren met andere hoogtepunten van een bezoek aan Damme. Dat kan dan gaan over een boottochtje, een bezoek aan het Uilenspiegelmuseum of aan een lokale zaak. Als het project aanslaat in Damme, wil One Art Foundation het nog verder uitbouwen in andere Vlaamse steden die in de roman van Tijl Uilenspiegel worden genoemd. Meer informatie vind je op https://growfunding.be/walkingmuseum

Meest gelezen