Een verdachte wordt gearresteerd naar aanleiding van de kunstroof in het Grünen Gewölbe museum in november 2019
(c) dpa-Zentralbild

Drie verdachten opgepakt in onderzoek naar spectaculaire kunstroof in Dresden

Bijna 1 jaar na de grote kunstroof in het museum Grünes Gewölbe in de Duitse stad Dresden, heeft de politie 3 verdachten opgepakt. Dat gebeurde in Berlijn, tijdens een grootschalige operatie waarbij maar liefst 1.600 agenten betrokken waren. De politie gaat verder op zoek naar bewijsmateriaal. 

De Duitse politie is vanmorgen op meer dan achttien verschillende plaatsen op zoek gegaan naar bewijsmateriaal voor de kunstroof in het Grünes Gewölbe museum in Dresden. Meer dan 1.600 agenten doorzochten woningen, garages en voertuigen.

De politie neemt bewijsmateriaal in beslag in het Berlijnse district Neukoelln
AFP or licensors

Verdachten uit het '"clan-milieu"

Tijdens de zoekactie hebben de agenten drie verdachten gearresteerd. De drie mannen zullen voor de onderzoeksrechter verschijnen, zo meldt het parket van Dresden.

Volgens het Duitse persagentschap dpa maken de verdachten deel uit van het Berlijnse "clan-milieu". Ze zouden lid zijn van een familie van Arabische afkomst, die ook verantwoordelijk wordt gehouden voor andere ernstige misdrijven, zoals de spectaculaire diefstal van de Big Maple Leaf - een gouden munt van 100 kilo - uit het Bode-Museum in Berlijn in 2017. Voor die laatste diefstal werden twee daders veroordeeld.

Grootste Duitse kunstroof sinds Tweede Wereldoorlog

Het is intussen bijna één jaar geleden dat dieven inbraken in het Grünes Gewölbe museum. Het museum is gelegen in het Residenzschloss, het paleis van de Saksische keurvorst, in het centrum van Dresden. Het is een van de oudste musea van Europa, zelfs ouder dan het British Museum in Londen.

De Duitsers, en zeker de Saksen, voelen zich emotioneel verbonden met het museum omdat het een hele geschiedenis met zich meedraagt, vertelde historicus en Duitslandkenner Georgi Verbeeck na de roof in "De Wereld Vandaag" op Radio 1.

"Het gaat terug op de privécollectie van de beroemdste Saksische keurvorst August de Sterke (1694-1733). Die besliste al aan het begin van de achttiende eeuw om zijn privédomein, zijn schatkamer zeg maar, voor het publiek open te stellen."

Een blik binnen in het museum (archieffoto, Belga)

Weinig hoop op terugvinden van de buit

De dieven stalen kunstwerken van onschatbare waarde, waaronder een tiental stukken met in totaal honderden diamanten en een zwaard waarvan het handvat versierd is met 9 grote en 770 kleine diamanten. Ze gingen ook aan de haal met een diamant van 49 karaat, die ter versiering aangebracht was op een schouderbedekking. Het gaat mogelijk om de grootste kunstroof in de Duitse naoorlogse geschiedenis.

In januari doken een aantal van de gestolen kunstschatten op op het dark web, een verborgen deel van het internet. Een beveiligingsfirma uit Tel Aviv (Israël) kreeg toen twee juwelen die deel uitmaakten van de buit online te koop aangeboden. 

Sindsdien is er geen spoor meer van de gestolen kunstwerken. "Je moet zeer veel geluk hebben om de buit een jaar na de misdaad nog terug te vinden", zegt Thomas Geithner, woordvoerder van de politie van Dresden. "Maar hoop doet leven", klinkt het wel.

Bekijk hieronder een bijhorende reportage uit "Het Journaal" van 25 november 2019 over de kunstroof in het Grünes Gewölbe museum:

Videospeler inladen...

Meest gelezen