AFP or licensors

Ethiopië kondigt eindoffensief af in regio Tigray

In Ethiopië gaat het regeringsleger een "definitief en cruciaal" offensief starten tegen de opstandige noordelijke regio Tigray, dat heeft de Ethiopische premier Abiy Ahmed aangekondigd. De premier waarschuwt dat de deadline is verstreken voor de lokale troepen om de wapens neer te leggen. Met dit laatste offensief wil hij een einde maken aan een conflict dat al twee weken de Hoorn van Afrika destabiliseert en waardoor duizenden Ethiopiërs op de vlucht zijn geslagen. 

"De deadline van drie dagen om zich over te geven aan de speciale strijdkrachten van Tigray en het hebzuchtige regime, is vandaag verstreken", dat staat in een verklaring van premier Abiy Ahmed te lezen. "De definitieve en cruciale operatie voor de handhaving van de wet zal in de komende dagen worden uitgevoerd."

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De deadline van drie dagen om zich over te geven voor de speciale strijdkrachten van Tigray (...) is verstreken

Premier Abiy Ahmed

Maar de lokale regering geeft zich niet gewonnen. De president van de regio Tigray, Debretsion Gebremichael, heeft in een reactie laten weten dat de strijd zal worden voortgezet. "Deze (militaire) campagne kan niet worden beëindigd. Zolang het leger van de indringers zich op ons land bevindt, zullen de gevechten doorgaan. Ze kunnen ons niet met geweld het zwijgen opleggen", zei hij.

Volgens de Verenigde Naties zijn bij dit conflict al meer dan 27.000 Ethiopiërs gevlucht naar buurland Soedan. Bovendien bestaat er geen duidelijkheid over de situatie op het terrein, omdat internet, telefoonverbindingen en elektriciteit zijn afgesneden en ook de wegen worden geblokkeerd.

(Lees verder onder de foto)

Ethiopische vluchtelingen in Soedan
AFP or licensors

Conflict tussen premier en lokale regime

De spanningen tussen de regering in Ethiopië en de lokale regering in Tigray, het Tigray People's Liberation Front (TPLF) lopen al maanden op. De Ethiopische premier Abiy, vorig jaar nog de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, had op 4 november het leger naar Tigray gestuurd. Dat gebeurde nadat de lokale regering een militaire basis zou hebben aangevallen, waarbij verschillende militairen omkwamen.

Bovendien zette de premier ook luchtaanvallen in tegen het lokale regime. Abiy wil van geen overleg weten, hij wil eerst de regio "heroveren". 

(Lees verder onder de foto)

lid militie in Gondar
AFP or licensors

Het Tigray People's Liberation Front was meer dan 25 jaar lang de dominante partij in Ethiopië. Maar toen Abiy Ahmed in 2018 aan de macht kwam, zou hij de partij uit de belangrijke politieke posten hebben verdreven, volgens de Tigray. Het TPLF voelt zich niet meer vertegenwoordigd door het centrale bestuur in Addis Abeba.

In Ethiopië leven zo’n 80 verschillende etnische groepen. De premier behoort tot de Oromo, de grootste bevolkingsgroep in Ethiopië. 

(Lees verder onder de foto)

Ethiopische vluchtelingen in Soedan
AFP or licensors

VN: "Humanitaire crisis"

De Verenigde Naties zeggen dat een humanitaire crisis zich aan het ontplooien is in de regio en waarschuwen dat een verdere escalatie van het conflict gevolgen kan hebben in de volledige Hoorn van Afrika. De VN, Europa en Afrika zetten steeds meer druk op premier Abiy om gesprekken te starten. Maar die wil van geen dialoog weten tot "de orde en wetshandhaving" in de regio is hersteld. 

De spanningen tussen de regering in Ethiopië en lokale regering in Tigray, het Tigray People's Liberation Front (TPLF) lopen al maanden op. De Ethiopische premier,  vorig jaar nog de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, had op 4 november het leger naar Tigray gestuurd. Nadat de lokale regering een militaire basis zou hebben aangevallen, waarbij verschillende militairen omkwamen. Bovendien zette de premier ook luchtaanvallen in tegen het lokale regime. 

Ethiopische vluchtelingen in Soedan
AFP or licensors

Meest gelezen