Radio 2

FredEnFrieda.be matcht eenzame bejaarden met vrijwilligers: "Maar dit is geen blind date"

De website Fredenfrieda.be gaat op zoek naar 20.000 vrijwilligers die “buddy” willen worden van ouderen die nooit bezoek krijgen. Wie zich online opgeeft om “Fred” of “Frieda” te worden, wordt door zorgorganisaties “gematcht” aan een bejaarde in de buurt, om eens een kaartje te sturen, eens te bellen, “Of ook eens écht op bezoek te gaan”, zegt Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA), die samen met Groen-collega Jeremie Vaneeckhout zijn schouders onder het project zet. Maar hoe gaat dit nu in zijn werk?

Eenzaamheid is een groot probleem in coronatijden, zeker in de woonzorgcentra. “1 op de 4 bewoners van een woonzorgcentrum krijgt nooit iemand op bezoek”, weet N-VA’er Lorin Parys. “Dat zijn 20.000 bejaarde mensen zonder bezoek.” Maar ook buiten de woonzorgcentra zijn er veel bejaarden die amper nog sociale contacten te hebben.

Om al die mensen uit hun isolement te halen, heeft  Parys - figuurlijk - de handen in elkaar geslagen met Jeremie Vaneeckhout, van Groen. “Wij dachten: daar kunnen wij iets aan doen: 20.000 Vlamingen vinden, wij hebben ze Fred en Frieda’s genoemd.” Het is de bedoeling om dat doel tegen Kerstmis te halen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Virtueel of live

Hoe word je nu Fred of Frieda? “Dat kan eenvoudig, door naar de website fredenfrieda.be te surfen, je daar registreren - dat duurt niet langer dan 3 minuten. Je geeft aan waar je woont, welke interesses je eventueel hebt en wanneer je beschikbaar bent”, legt Lorin Parys uit.

“Dan kan je kiezen om ofwel virtuele Fred en Frieda te zijn; dat betekent dat je eens een kaartje stuurt of eens belt. Ofwel geef je aan dat je een live Fred en Frieda wil zijn. Dat betekent - als het veilig kan - je ook eens écht op bezoek gaat.”

Match

Op basis van je gegevens wordt gezocht naar een “match”. Maar wees gerust, verder gaat de analogie met Tinder niet op. Je kan niet “swipen” door profielen van bejaarden, die staan om privacyredenen niet online. 

Het zijn directies van woonzorgcentra, zorgorganisaties en gemeentebesturen die voor bejaarden op zoek gaan naar een match. “Die hebben zich allemaal bereid verklaard om hier mee hun schouders onder te zetten”, aldus Lorin Parys.  

En als er een match is gevonden, moet de bejaarde nog zijn toestemming geven, vult Jeremie Vaneeckhout aan. “Het is aan de persoon die een buddy zoekt om samen een goede match te vinden. We willen niet dat iedereen overspoeld wordt. Dit is geen blind date.”

Samenwerking

Het is opvallend dat politici van de N-VA en Groen - meerderheid en oppositie - hun schouders onder een gemeenschappelijk project zetten. 

“Als je oplossingen zoekt voor de eenzaamheidsproblematiek, dan gaat het niet meer om partijpolitiek, maar om oplossingen vinden die het leven van mensen aangenamer en rijker kunnen maken. Vandaar dat wij er met plezier aan meewerken”, verklaart Vaneeckhout. “Het is een sterk signaal om dit samen te doen”, treedt Parys hem bij. 

Bekijk en beluister hier een gesprek met Lorin Parys en Jeremie Vaneeckhout in "De ochtend" op Radio 1 en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

De twee krijgen ook de steun van de Vlaamse regering: van minister-president Jan Jambon (N-VA) en minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Technisch maakt de website namelijk gebruik van de techniek achter de website “Help de helpers”, van Beke, waarbij vrijwilligers of zorgpersoneel zich kunnen aanbieden om te helpen in de zorg.

Organisaties

Ook van buiten de politiek krijgt het intiatief steun, van een veelheid aan organisaties.

Parys: “We hebben de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, de drie koepels van de woonzorgcentra, Scouts & Gidsen Vlaanderen en Chirojeugd Vlaanderen die bereid zijn vrijwilligers te rekruteren, Circuit Sortie (een vereniging voor mensen met een handicap), en de koepel van alle thuiszorgorganisaties.” Ook de media zetten hun schouders onder het project: de krant Het Nieuwsblad en de Warmste Week van de VRT. 

Met al die hulp hopen de politici de komende maanden 20.000 buddy’s te vinden. “Ik merk in m’n omgeving dat heel wat mensen zich spontaan aanbieden”, besluit Vaneeckhout. “Er is een grote nood om op dit moment je energie op een zinvolle manier als vrijwilliger je engagement op te nemen, zeker in eindejaarstijden, waarbij sociaal contact hoog nodig is.”

Meest gelezen