Foto: Belga

Grote Coronastudie UAntwerpen: "Vooral horecamensen en studenten hebben het mentaal zwaar"

Heel wat studenten en mensen die in de horeca werken, hebben het mentaal lastig. Dat blijkt uit de Grote Coronastudie van de Universiteit Antwerpen, een vragenlijst die tweewekelijks kan worden ingevuld. Gepensioneerden voelen zich niet slechter dan tijdens de eerste coronagolf. 

"Sinds de start van de studie volgen we het mentaal welzijn", zegt socioloog Koen Pepermans (UAntwerpen). "Bij de meeste mensen is dat mentaal welzijn gedaald tot het niveau van de eerste lockdown in maart en april. Maar sommigen hebben het nog moeilijker. Dat geldt vooral voor studenten en mensen die in de horeca werken. Bij de horeca denken we dat het ligt aan een gebrek aan perspectief. Mensen moeten hun zaak sluiten en hebben geen idee wanneer ze opnieuw de deuren kunnen openen. Ze lijden inkomensverlies en hebben geen werk. Studenten volgen online les, ze hebben gebrek aan contact met medestudenten en stellen zich veel vragen over hoe het de komende weken zal verlopen."

Horeca-uitbaters moeten hun zaak sluiten en hebben geen idee wanneer ze opnieuw de deuren kunnen openen

Koen Pepermans, socioloog UAntwerpen

Gepensioneerden zitten dan weer beter in hun vel. "Zij voelen zich mentaal niet slechter dan tijdens de eerste golf" legt prof. Philippe Beutels (UAntwerpen) uit. "Van de cultuursector vermoeden we ook dat de werknemers het mentaal moeilijk hebben, maar van hen hebben we momenteel te weinig deelnemers om ze apart te analyseren.”

Eindejaarsfeesten

De Grote Coronastudie blikt vandaag onder meer vooruit naar de eindejaarsfeesten. De onderzoekers willen graag weten hoe je die gaat vieren, en of je je aan de maatregelen van de overheid zal houden. Invullen kan nog tot 22 uur vanavond.

Meest gelezen