Michael Knapinski herstelt in het Harborview Medical Center in Seattle.
Susan Gregg | UW Medicine

Amerikaanse bergbeklimmer "kwam terug uit de dood": zijn hart stopte 45 minuten met kloppen, maar hij herstelde

Michael Knapinski, een 45-jarige Amerikaan uit de staat Washington, raakte verdwaald tijdens een trektocht in de sneeuw, werd een dag later gevonden en zwaar onderkoeld in het ziekenhuis opgenomen. Daar stopte zijn hart met kloppen. 45 minuten stond het stil. Intussen is Knapinski uit het ziekenhuis ontslagen en lijkt het erop dat hij volledig zal herstellen. "Wonderlijker kan je het in geneeskunde niet hebben."

Michael Knapinski (45) uit Woodinville, een plaats in de noordwestelijke staat Washington, was er zaterdag met een vriend opuit getrokken in het winterse Mount Rainier National Park. Op een bepaald moment splitsten de twee op. Ze spraken af om elkaar op een andere plek in het park te ontmoeten. De vriend zette zijn tocht voort op ski's, Knapinski op sneeuwschoenen.

Maar toen sloeg het onheil toe. Het weer sloeg plots helemaal om naar wat een whiteout genoemd wordt: een meteorologisch verschijnsel waarbij de volledige omgeving volledig wit lijkt, de lucht en de bodem lijken helemaal in elkaar op te gaan. Knapinski raakte verdwaald en verloor het bewustzijn. Pas een volledige dag later werd hij gespot door een reddingshelikopter en naar het Harborview Medical Center in Seattle gebracht.

"Hij was bewusteloos, onderkoeld, en had een heel zwakke pols", vertelt spoedarts Nick Johnson in de New York Times. Het zag er dus niet goed uit voor Knapinski. En dat bleek toen slechts enkele minuten na zijn aankomst zijn hart stopte met kloppen. 45 minuten lang stond zijn hart stil. 45 minuten lang probeerden artsen en verpleegkundigen hem te reanimeren. Ze koppelden Kapinski ook aan een gespecialiseerde hart-longmachine. Die staat in voor een kunstmatige bloedsomloop buiten het lichaam.

"Hij zat op het randje van de dood", vertelt dokter Sam Arbabi, medisch directeur van de dienst chirurgische intensieve zorg. Maar twee dagen later zat Knapinski rechtop in bed, helder en volledig bij bewustzijn, met een hart en longen die compleet normaal functioneerden. 

Machine geeft hart en longen rust

De hart-longmachine waar Knapinski aan gekoppeld werd, staat bekend als een ECMO (extracorporeal membrane oxygenation). Het apparaat haalt het bloed van een patiënt uit het lichaam, pompt het door een kunstlong en stuurt het dan weer het lichaam in. De machine neemt de functies van het hart en de longen deels over, waardoor die organen de kans krijgen om beter te herstellen.

Een behandeling met een ECMO wordt niet snel opgestart omdat het een zeer gespecialiseerde opleiding vraagt om de machine te bedienen. Het is een optie bij mensen met een zeer slechte hart- en/of longfunctie die onvoldoende reageren op alle andere bestaande behandelingen. Een ECMO is ook geen garantie op genezing. Waarom kozen de artsen ervoor om Knapinski aan de ECMO te koppelen?

ECMO (archieffoto)
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Knapinski was zwaar onderkoeld: zijn lichaamstemperatuur bedroeg bij aankomst in het ziekenhuis maar 70 graden Fahrenheit, een luttele 21 graden Celsius. "Het is bekend dat koele temperaturen de hersenen kunnen beschermen en de manier kunnen verbeteren waarop iemand uit een hartstilstand kan komen, of wanneer het hart stopt met kloppen", zegt spoedarts Nick Johnson. "Zijn lage lichaamstemperatuur, zijn jonge leeftijd én het feit dat hij een fitte man was die kort voordien nog een berg had beklommen, deden ons beslissen die agressieve behandeling in te zetten."

Zijn organen begonnen stilaan weer te functioneren en op 10 november werd Knapinski van de ECMO gehaald. De artsen hadden er geen idee van of het zuurstofgebrek tijdens zijn hartstilstand permanente schade had aangericht. Het is niet ongewoon dat mensen die weer bijkomen na een reanimatie, hersenschade hebben opgelopen. Het was dus bang afwachten.

"Onze mountain man lacht"

De avond dat Knapinski van de machine gehaald werd, kreeg dokter Arbabi een berichtje van een verpleegkundige. "Onze mountain man heeft zijn ogen geopend en lacht", stond er. Knapinski leek bewusteloos te zijn, maar de verpleegkundige sprak hem aan. Hij opende zijn ogen en begon te huilen, hij bewoog zijn tenen en stak zijn duimen omhoog. Hij kon niet spreken omdat hij nog een beademingsbuisje in zijn keel had, maar gaf wel aan dat hij met zijn moeder wilde praten.

Hij was zo dood als iemand kan zijn voor hij écht dood is. Dat hij weer bij bewustzijn komt en dat zijn toestand zo fantastisch is, wonderlijker kan je het in geneeskunde niet hebben.

Dokter Sam Arbabi, Harborview Medical Center

De volgende ochtend werkte zijn hart weer normaal en ook zijn nierfunctie kwam weer op gang. Artsen koppelden de beademing af en Knapinski begon te spreken. Zijn eerste woorden waren er van uiterste dankbaarheid dat hij nog leefde. Intussen heeft hij ook al zijn verhaal gedaan in de Amerikaanse pers. "Wat de artsen deden om mij in leven te houden, is fantastisch. Ze gaven gewoon niet op. Ik moet miljoenen mensen bedanken", vertelde hij aan The Seattle Times.

De artsen vermoeden dat Knapinski volledig zal herstellen. Hij is intussen uit het ziekenhuis ontslagen. "Hij kwam terug uit de dood", zegt dokter Arbabi. "Medisch gezien misschien niet helemaal correct, maar zijn hart heeft 45 minuten lang niet geklopt. Onvoorstelbaar."(...) "Hij was zo dood als iemand kan zijn voor hij écht dood is", aldus Arbabi. "Dat hij weer bij bewustzijn komt en dat zijn toestand zo fantastisch is, wonderlijker kan je het in geneeskunde niet hebben."

Meest gelezen