Vaccins en geneesmiddelen: waar staan we in de strijd tegen corona? "Pano" zocht het uit

Belgische onderzoekscentra en ziekenhuizen spelen een voortrekkersrol in de zoektocht naar vaccins en efficiënte medicatie tegen COVID-19.  Medicijnen blijven noodzakelijk want een vaccin alleen zal COVID-19 niet klein krijgen. Artsen weten in deze tweede coronagolf al iets beter hoe ze zieke patiënten kunnen behandelen. Maar hét wondermiddel is er nog altijd niet. "Pano" zocht en vond onderzoeksstudies met jawel, antilichamen van een lama, bloedplasma, reumamedicatie en het anti-influenzamiddel favipiravir. De eerste studieresultaten zijn veelbelovend.

"Pano: hoop rond corona"  is vanavond om 21.25 uur te zien op Eén, vrtnws.be en VRT NU. 

In het UZ Gent ontmoet "Pano" André. Hij is 75 jaar en erg ziek door een besmetting met het coronavirus. Hij heeft zware moeilijkheden met ademen. Hij is één van de patiënten die in aanmerking komen voor een experimentele behandeling met een mogelijk medicijn tegen COVID-19. In het UZ Gent worden er drie reumamedicijnen getest. Bart Lambrecht, immunoloog in UZ Gent, leidt al deze studies: “We ontdekten in het begin van de epidemie dat er in het bloed van coronapatiënten hoge ontstekingswaarden te vinden zijn en die ontstekingen lijken op bepaalde vormen van reuma.”

Bekijk hier hoe André reageert op de klinische studie in het UZ Gent (en lees voort onder de video)

Videospeler inladen...

Proefkonijnen

Vooraleer patiënten kunnen deelnemen aan klinische studies moeten ze hun akkoord geven. Hoewel het team van prof. Lambrecht er goede hoop op heeft, blijft het onzeker of de reumamedicatie echt zal helpen om het virus te verslaan. Omdat het medicijn al gebruikt wordt door reumapatiënten, kunnen de testpersonen er wel vanuit gaan dat het veilig is. André voelt zich enorm ziek en leent zich graag voor de wetenschap: “We moeten elkaar helpen in deze moeilijke tijden.” 

We moeten elkaar helpen in deze moeilijke tijden

Naast André heeft ook Leo het experimentele medicijn gekregen. Hij was in de eerste golf zwaar ziek: “Ik had hoge koorts en Dafalgans kregen de koorts niet naar beneden. Ademen was bijna niet meer mogelijk.” Hij komt nu opnieuw op controle om zijn longinhoud te meten. Hij is er rotsvast van overtuigd dat het reumamedicijn hem er weer bovenop geholpen heeft: “Het is super snel gegaan. Na vier dagen kon ik weg van intensieve zorg.” 

Eerste resultaten

Of Leo zijn snelle genezing te danken heeft aan het reumamedicijn valt nog af te wachten. Naast André en Leo zijn er nog 268 andere patiënten die tot nu toe deelnamen aan de studie. Maar er zijn 342 patiënten nodig om conclusies te kunnen trekken. Al kan het snel gaan volgens Lambrecht: “Het aantal besmettingen ligt zo hoog dat er bijna elke dag 10 nieuwe patiënten aan onze studie kunnen deelnemen.” 

De artsen willen weten of die medicatie kan voorkomen dat patiënten naar de afdeling intensieve zorg moeten. Dat zou een belangrijke verlichting betekenen voor onze gezondheidszorg. Ook wordt onderzocht of het toedienen van zuurstof sneller afgebouwd kan worden. En of overlijdens vermeden kunnen worden dankzij die medicatie. Professor Bart Lambrecht hoopt de definitieve resultaten nog dit jaar te hebben.

Na vier dagen kon ik weg van intensieve zorg

André en Leo zijn twee testpersonen die deelnemen aan één van de 74 klinische studies die momenteel in ons land lopen rond COVID-19. Bij hen heeft de reumamedicatie vermoedelijk dus goed gewerkt. 

Niet alleen het team van Bart Lambrecht werkt hard aan een oplossing. Hoe het met André gaat en welke rol onze Belgische wetenschappers precies spelen in de zoektocht naar vaccins en geneesmiddelen tegen het virus, ziet u vanavond in ons onderzoeksprogramma "Pano".

Meest gelezen