Wikimedia: Planckendael

Hondentrainer over honden die twee guanaco's in Planckendael doodbeten: "Actief bezighouden of nieuwe thuis zoeken"  

De eigenaar van de drie honden die vorige week in Planckendael twee guanaco's doodbeten, weet geen raad meer met zijn dieren. Dat zegt de man in de krant Het Laatste Nieuws. Volgens hondenbegeleider Jelte Van Camp uit Diest hebben de honden meer uitdaging nodig en moet de eigenaar overwegen om ze in een ander gezin te plaatsen. 

Drie loslopende honden beten twee weken geleden twee guanaco's, lama-achtige dieren, in Planckendael dood. In Het Laatste Nieuws vertelt de eigenaar van de honden dat het niet de eerste keer is dat ze losbreken en andere dieren aanvallen. "In het verleden hebben ze ook al konijnen en schapen doodgebeten", zegt de man in de krant. "Ik weet dat ik verantwoordelijk voor hen ben, maar ik weet me geen raad meer. Ze breken constant uit, ik weet niet meer wat ik moet doen." 

Honden moeten actief bezig zijn, worden ze opgesloten, dan willen ze uitbreken

Jelte Van Camp, Canifit

Volgens Jelte Van Camp van Canifit, een trainingscentrum voor honden in Diest, moeten de honden meer uitgedaagd worden. "Ik las dat de honden samen met nog een andere hond in een serre van 300m2 worden vastgehouden", zeg Van Camp. "Dat is een vrij kleine ruimte voor vier honden. En zeker wanneer honden daar een lange tijd vastzitten zonder dat ze een bezigheid hebben. Daarom dat ze ook losbreken, ze willen iets doen, dat zit in hun instinct. En het feit dat ze andere dieren doodbijten, dat is voor een hond enorm zelfbelonend. Het maakt bij hen een gevoel vrij, waarnaar ze blijven verlangen en dus dieren blijven doodbijten." 

Misschien moet er gezocht worden naar een gezin dat tijd en ruimte heeft voor deze honden

Jelte Van Camp, Canifit

Volgens Van Camp moet de eigenaar van de honden dringend actief met hen bezig zijn. "De enige oplossing hier is de honden meer uitdaging geven,  actief met hen bezig zijn zodat ze iets te doen hebben, een speurtocht bijvoorbeeld. Maar wanneer de eigenaar daar niet de ruimte noch de tijd voor heeft, dan moet hij eens nadenken over een herplaatsing van de honden. Dan moet er misschien een gezin gezocht worden dat wel veel tijd in die honden kan steken en hen ook de nodige ruimte kan geven. Sowieso moeten deze honden wel professioneel begeleid worden, want ze zijn vrij agressief geworden en dat gedrag moet aangepakt worden." 

Meest gelezen