Videospeler inladen...

Horeca Vlaanderen: "Veel te vroeg om uitspraken te doen over heropening van cafés en restaurants"

Horeca Vlaanderen vindt het nog veel te vroeg om uitspraken te doen over de heropening van de cafés en restaurants. Dat reageert de sectorfederatie op de uitspraken van biostatisticus Niel Hens, die niet denkt dat de cafés en restaurants dit jaar nog opengaan. "Dit komt de sereniteit van het debat niet ten goede", zegt woordvoerder Kaatje Lucas. 

Donderdag is het exact één maand geleden dat de horeca de deuren voor een tweede keer dit jaar moesten sluiten door de coronacrisis. Biostatisticus Niel Hens liet gisteren in "De afspraak" verstaan dat ze hun deuren waarschijnlijk ook niet meer gaan kunnen opendoen dit jaar. Hij schat de heropening eerder in op de lente van volgend jaar. 

Bekijk hier het gesprek met Niel Hens in "De afspraak" gisteravond (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Het enige waar we zeker van zijn, is dat de cafés en restaurants gesloten blijven tot en met 13 december", zegt Lucas. "Zulke uitspraken komen te vroeg. We moeten eerst afwachten hoe de cijfers evolueren en dan aan tafel gaan met experts en politici." Het volgende Overlegcomité is voor 27 november.

Teleurstelling bij horeca

Ook enkele café-uitbaters reageerden al teleurgesteld in "De ochtend" op Radio 1. "We zijn dit jaar al eens 3 maanden dicht geweest en nu komen er nog x aantal maanden bij", klinkt het bij Joke Michiel, eigenaar van restaurant Souvenir in Gent. "Dat is toch niet houdbaar, van half oktober tot april dicht zijn? Als dat het perspectief is dat we krijgen dan denk ik dat er veel zaken gaan stoppen." 

Celine Buysse opende eind vorig jaar een nieuwe zaak in Knokke, Blanco. Dat maakt het allemaal nog wat moeilijker, vertelt ze. "Het is heel moeilijk. We waren nog maar 3 maanden open en moesten al weer sluiten voor 3 maanden. Dan waren we 3 maanden weer open en moesten we weer toe."

Dat is toch niet houdbaar, van half oktober tot april dicht zijn?

Joke Michiel, restaurant Souvenir

Thomas Merckx, van De Optimist in Leuven, hoopt vooral dat er voldoende steunmaatregelen voor horecazaken komen in de tussentijd. 

Vorige week maandag kon een steunpakket voor onder andere de horeca niet worden goedgekeurd door het federaal parlement omdat Björn Anseeuw (N-VA) een tweede lezing aanvroeg. "Die stemming staat eind deze week opnieuw op de agenda", klinkt het bij Horeca Vlaanderen. "We staan continu in overleg met de overheden en zijn erg dankbaar voor de steun."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen