Ine, mama van te vroeg geboren baby Ben: "Je bent sowieso al bang om hen ziek te maken, met corona ben je extra op je hoede"

Het is Wereldprematurendag, een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor kinderen die te vroeg geboren worden. Voor ouders van prematuren is het in normale omstandigheden al moeilijk, in deze coronatijden zijn er extra uitdagingen. Ine De Cuyper uit Antwerpen kan erover meespreken: ze is vorige week mama geworden van Ben, die vijf weken te vroeg geboren werd. "Een gewone verkoudheid of een verstopte neus bij mij kan voor Ben een ernstige infectie geven", vertelt ze op Radio 2 Antwerpen. 

Het is een moeilijke periode voor Ine. "Ik ben zelf opgenomen in het ziekenhuis omdat ik ziek was", vertelt ze, "en dan ben ik onverwacht te vroeg bevallen. Ben is opgenomen op de dienst neonatologie omdat hij te vroeg geboren was en omdat hij een dubbele longontsteking had."

Extra op je hoede

Te vroeg geboren baby's zijn erg kwetsbaar voor infecties. "Bij prematuurtjes ben je sowieso al bang om hen ziek te maken, en nu met corona ben je extra op je hoede", zegt Ine. "Een gewone verkoudheid of een verstopte neus bij mij kan voor Ben een ernstige infectie geven. Dat wil ik vermijden." 

We proberen ouders absoluut aanwezig te houden op de afdeling, hun rol voor de baby is heel groot

Dr. Katleen Plaskie, diensthoofd neonatologie Sint-Augustinusziekenhuis

Ook voor de artsen en verpleegkundigen op de afdeling neonatologie is het uiteraard anders werken tijdens corona. "Het is een uitdagende tijd voor iedereen", zegt dokter Katleen Plaskie, diensthoofd neonatologie van het Sint-Augustinusziekenhuis in Antwerpen. "Voor ons is het heel moeilijk om de juiste keuzes te maken tussen veiligheid en nabijheid van de ouders. We weten hoe belangrijk het is dat ouders bij hun kind kunnen zijn, voor de binding en de ontwikkeling van het kind. We proberen ouders absoluut aanwezig te houden op de afdeling, want hun rol is heel groot."

Mondmasker

"De mensen op de dienst neonatologie doen enorm hun best", vertelt Ine. "Eén van ons, de papa of ik, mag er op elk moment van de dag bij zijn. Samen kan dat maar één keer per dag. Niet gemakkelijk maar te begrijpen in deze omstandigheden. We mogen Ben wel aanraken, maar altijd met mondmasker. Niet gemakkelijk, maar het is wat het is."

We mogen Ben wel aanraken maar altijd met mondmasker. Niet gemakkelijk

Ine De Cuyper, mama van te vroeg geboren baby Ben

Als één van de ouders besmet is met het coronavirus, kan hij of zij tijdelijk niet op bezoek komen bij de baby. "Gelukkig is het maar een kleine minderheid die daarmee te maken krijgt", zegt dr. Plaskie. "Als de mama besmet is met het coronavirus, kan de papa nog huid-op-huidcontact geven. Soms doen we daarvoor ook een beroep op vrijwilligers, maar in deze omstandigheden is dat niet ideaal. Want die mensen zijn vaak iets ouder, en moeten ook eerst getest worden. We proberen daarvoor eerst zorgkundigen van onze afdeling in te schakelen."

Door de strenge coronamaatregelen hebben ook de ouders van Ine hun kleinzoontje nog niet kunnen zien. Maar gelukkig gaat het met Ben intussen de goede richting uit. Ine heeft er dan ook alle vertrouwen in dat alles goedkomt. 

Meest gelezen