© Kris Van de Sande - www.krisvandesande.be

Bijzondere vacature in Hasselt: jenevermuseum zoekt nieuwe ambachtelijke stoker

Het jenevermuseum van Hasselt is op zoek naar een nieuwe jeneverstoker. De huidige stoker gaat met pensioen volgend jaar en dus komt een unieke functie in België vrij. 

Het is een vacature die niet vaak gepubliceerd wordt maar voor jeneverstokers is er nu een buitenkans om te solliciteren bij het Jenevermuseum van Hasselt. Het museum is op zoek naar een speciaal iemand die de traditie van het ambachtelijke stoken op een negentiende eeuwse installatie kan verder zetten, dat zegt directeur van het Jenevermuseum Davy Jacobs: “Er zijn natuurlijk wel wat jeneverstokers in Vlaanderen maar in onze stokerij is het toch net iets anders dan in een commerciële stokerij. We werken met een negentiende eeuwse stoomstokerij die speciale vaardigheden vraagt van de stoker. Die vaardigheden kunnen wel aangeleerd worden uiteraard.” 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Uniek in België

De vacature is extra apart omdat de stoker van het Jenevermuseum, de enige stoker in dienst van een stad of gemeente in België is. Daarnaast is de installatie waarmee gewerkt wordt ook een belangrijk museumstuk. “Het is omgaan met erfgoed en dat is een belangrijk verschil met een commerciële stokersfunctie. Onze museumwerking zet ook volop in op de installatie en onze nieuwe stoker zal dus zeker die passie voor erfgoed moeten hebben”, sluit directeur Davy Jacobs af.

Meest gelezen