AFP or licensors

Jeugdadvocaat wil dat jongeren bewust leren omgaan met Snapchat: "Vaak gebruikt voor pesten en zelfs drugsdeals"

Valérie Van Genechten, gemeenteraadslid in Schilde voor Open VLD, roept de gemeente op om jongeren bewust te maken van de gevaren van sociale media. Ze is ook jeugdadvocaat en maakt het in haar praktijk almaar vaker mee dat jongeren het slachtoffer worden van online pesten, onder meer via Snapchat. Het gemeentebestuur wil nadenken over sensibiliseringsacties via de scholen. 

Snapchat is een app waarmee jongeren kunnen communiceren. "Elke foto op Snapchat is maar kort te zien, daarna wordt het bericht automatisch verwijderd waardoor er geen bewijzen zijn", legt Van Genechten uit. "Daardoor wordt het misbruikt omdat men denkt dat men veilig kan communiceren zonder dat de politie er kan achterkomen wie de afzender is."

Online pesterijen

Als jeugdadvocaat krijgt Van Genechten regelmatig jongeren over de vloer die in de problemen zijn gekomen door Snapchat. "Ik heb ondervonden dat er in deze regio van Schilde-'s Gravenwezel veel problemen zijn geweest met Snapchat. Het wordt vaak gebruikt voor online pesten. Dan gaat het bijvoorbeeld om iemand die in een klas een foto maakt, ze bewerkt en verspreidt via Snapchat. Wat is het gevaar van Snapchat? Dat het niet getraceerd kan worden, maar intussen wordt het wel wijd verspreid. Zo escaleren pesterijen extreem. Zo zijn er al kinderen van school moeten veranderen, er zijn al dramatische situaties geweest waarin ik ben moeten tussenkomen."

Pesterijen via Snapchat kunnen extreem escaleren. Zo zijn er al dramatische situaties geweest waarin ik ben moeten tussenkomen

Valérie Van Genechten, jeugdadvocaat en gemeenteraadslid Schilde (Open Vld)

Snapchat wordt ook gebruikt bij drugsdeals. "Men stuurt voorstellen om drugs te kopen op een bepaalde plaats, gericht naar mensen binnen een bepaalde doelgroep. Zo probeert men om zoveel mogelijk jongeren te lokken om drugs te kopen. Dat is ook niet traceerbaar omdat het meteen verdwijnt. Men kan onder de radar blijven. Ik heb al veel dossiers gezien waarbij men niet kan achterhalen wie de drugsdealers zijn."

Jongeren én ouders zouden moeten weten wat de gevaren zijn van Snapchat

Valérie Van Genechten, jeugdadvocaat en gemeenteraadslid Schilde (Open Vld)

Snapchat helemaal ontraden bij jongeren, is volgens Van Genechten geen goed idee, maar ze pleit ervoor om er verstandig mee om te gaan. "Jongeren hebben het nodig om contact te kunnen houden met elkaar. Ze zijn tijdens deze coronacrisis ook enorm beperkt in hun mogelijkheden om jong te kunnen zijn. Ze mogen dus zeker Snapchat en andere sociale media gebruiken, maar we moeten uitleggen wat de gevaren zijn. Ook de ouders zouden moeten weten wat het inhoudt zodat ze het mee in de gaten kunnen houden."

Van Genechten heeft de gemeente dan ook gevraagd om het probleem ernstig te nemen. Het gemeentebestuur van Schilde heeft daar wel oren naar en wil nadenken over gepaste sensbiliseringsacties via de scholen. 

Meest gelezen