Videospeler inladen...

Joe Biden: "Trumps weigering om mee te werken, zal mensenlevens kosten"

De pas verkozen president van de Verenigde Staten Joe Biden heeft aangedrongen op een betere samenwerking met huidig president Donald Trump om meer coronadoden te vermijden. Dat deed hij op een persconferentie in zijn thuisstaat Delaware. Biden herhaalt ook dat hij zich zal laten vaccineren van zodra een vaccin beschikbaar is. "De enige reden waarom mensen het vaccin nu in vraag stellen, is Donald Trump."

"Er zullen nog meer mensen sterven als we niet samenwerken", stelt de verkozen president Joe Biden maandagavond scherp. Hij sprak de Amerikanen toe over economisch herstel in zijn thuisstad Wilmington, in de staat Delaware. 

Tot nu toe gaf Biden aan dat hij zich ook zonder Trumps hulp kon voorbereiden op de machtsoverdracht. Nu dringt hij dus toch aan op een betere samenwerking. 

Moeilijke machtsoverdracht

Het is in de Verenigde Staten gebruikelijk dat de zittende president de nieuwe, verkozen president bijstaat tot aan de machtsoverdracht op 20 januari. Maar zolang de huidige Amerikaanse president Donald Trump zijn verkiezingsnederlaag niet erkent, krijgt de verkozen president Joe Biden geen toegang tot belangrijke overheidsbriefings over bijvoorbeeld de coronacijfers in de VS.

Hij wordt ook niet betrokken bij de verdelingsstrategie van een mogelijk vaccin tegen COVID-19. Dat zal volgens Biden mensenlevens kosten.

Bekijk hieronder de beelden van Biden op de persconferentie en lees verder onder de video. 

Videospeler inladen...

Trump afwezig in strijd tegen coronavirus

Zolang de regering van de huidige Amerikaanse president Donald Trump weigert om de overgang naar de volgende regering vlot te laten verlopen, zal dat volgens Biden mensenlevens kosten. 

Biden dringt daarom aan op meer samenwerking tussen zijn team en de huidige Trump-administratie. Het is gebruikelijk in de Verenigde Staten dat de zittende president de nieuw verkozen president bijstaat tot aan de machtsoverdracht op 20 januari.

Maar zolang president Trump zijn verkiezingsnederlaag niet erkent, krijgt Joe Biden geen toegang tot belangrijke overheidsbriefings en wordt hij bijvoorbeeld niet betrokken bij de plannen die gemaakt worden om een vaccin tegen COVID-19 in te toekomst te verdelen.

Bekijk hieronder de beelden van Bidens persconferentie en lees verder onder de video.

De Trump-administratie is de afgelopen weken steeds vaker afwezig in de strijd tegen het coronavirus. De Verenigde Staten tellen nu al meer dan 11 miljoen coronabesmettingen, in 6 dagen tijd kwamen er 1 miljoen besmettingen bij.

Het is volgens Biden dan ook belangrijk dat de Verenigde Staten klaarstaat met een actieplan om het vaccin te verdelen over zijn 300 miljoen inwoners, zodra het beschikbaar is. 

Biden benadrukt ook dat hij zich zonder twijfel zal laten vaccineren van zodra topwetenchappers zoals Anthony Fauci en bedrijven zoals Moderna en Pfizer zeggen dat het veilig is. "De enige reden waarom mensen het vaccin nu in vraag stellen, is Donald Trump."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

"Hoe zorgen we ervoor dat meer dan 300 miljoen Amerikanen gevaccineerd worden?" Biden noemt de verdeling van een mogelijk vaccin over de volledige Verenigde Staten een "enorme opgave". 

Als zijn team tot aan de inauguratie op 20 januari moet wachten om een verdelingsplan op te stellen, zouden ze volgens hem dan "meer dan anderhalve maand" achter lopen op schema.

Videospeler inladen...

Meest gelezen