Kinderen moeten mondmasker dragen als ze zingen op de muziekacademie: "We gaan minder zingen en meer neuriën"

Op de academie van Borgerhout moeten 570 kinderen jonger dan 12 vanaf deze week een mondmasker dragen als ze zingen in de les. "We volgen de algemene maatregelen  voor code rood in het deeltijds kunstonderwijs. Al proberen we die zo creatief mogelijk in te vullen", zegt Romek Maniewski de directeur van de Borgerhoutse academie op Radio 2 Antwerpen.

Vanaf maandag zijn alle academies woord en beeld van het deeltijds kunstonderwijs opnieuw van start gegaan in code rood. Dat wil zeggen dat zang enkel is toegelaten met een mondmasker om aerosols te vermijden. Ook voor de allerkleinsten jonger dan 12 geldt die mondmaskerplicht. "We moesten even fronsen toen we die maatregel lazen. We hadden gehoopt op andere aanpassingen maar we volgen de regels die er nu zijn strikt op", zegt Romek Maniewski, directeur van de Academie Borgerhout in "Start Je Dag".

We beperken het zingen tot één moment in de les. Pas dan moeten de kinderen hun mondmaskers opzetten

Romek Maniewski, Academie Borgerhout

"Op onze academie zien we elke week 570 kinderen van de lagere school. Die moeten allemaal wel eens zingen, bijvoorbeeld tijdens notenleer. Gelukkig is creatief zijn de corebusiness van een academie en zijn we gaan nadenken", zegt Maniewski. "We zullen het zingen in onze lessen tot een minimum beperken. In de praktijk zal dat vaak gaan om één zangmoment op het einde van de les. Pas dan moeten de kinderen hun mondmasker opzetten", zegt Maniewski. "

Neuriën in plaats van zingen

"We gaan ook vaker neuriën met de kinderen. Binnensmonds zingen dus. Het belangrijkste bij zingen is leren je innerlijk gehoor en je voorstellingsvermogen te gebruiken. Dat kan perfect met gesloten mond ook al klinkt dat natuurlijk anders dan wanneer je met open mond mag zingen", zegt Maniewski. 

De directeur van de Borgerhoutse Academie maakt zich zo mogelijk nog meer zorgen over de verpilchte afstandslessen voor wie ouder is dan twaalf. "Klarinet en piano op afstand via onlinelessen, dat gaat wel maar is verre van ideaal. Fysiek samen muziek maken, blijft iets magisch dat je via geen enkele app kan vervangen", zegt Maniewski op Radio 2 Antwerpen. "En dan spreek ik nog niet over onze collega's met beeldende ateliers. Een cursus keramiek op afstand, daar is eigenlijk geen beginnen aan."

Meest gelezen