Getty Images

Liveblog: Al meteen phishingbericht in omloop over coronatoeslag van 33 euro per kind voor kwetsbare gezinnen

Het Vlaams Agentschap Uitbetaling Groeipakket waarschuwt voor een phishingbericht over de nieuwe coronatoeslag voor kwetsbare gezinnen. Het aantal mensen dat in het ziekenhuis moet worden opgenomen met een coronabesmetting blijft dalen. Volg alle coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Hoogrisicocontact gehad, maar geen symptomen? Vanaf maandag kan je je weer laten testen, maar énkel in testcentrum

Wie een hoogrisicocontact heeft gehad met een coronapatiënt en geen symptomen heeft, zal zich vanaf volgende week maandag opnieuw kunnen laten testen. Net als vroeger, dus, al is er wel een verschil. Mensen zonder symptomen zullen voortaan rechtstreeks naar een testcentrum kunnen, zonder tussenkomst van een huisarts. 

Lees meer in dit artikel:

Kwetsbare gezinnen krijgen coronatoeslag van 33 euro per kind, al meteen phishingbericht op WhatsApp

Nog voor de kerstvakantie zullen gezinnen met een laag inkomen een éénmalige coronapremie krijgen van ruim 33 euro per kind via het kindergeld. De Gezinsbond reageert tevreden. Het Vlaams Agentschap Uitbetaling Groeipakket (VUTG) waarschuwt intussen voor een phishingbericht dat via WhatsApp verspreid wordt.

Lees meer in dit artikel:

Pfizer: "Genoeg veiligheidsdata over vaccin voor aanvraag bij toezichthouder"

Farmabedrijf Pfizer heeft een belangrijke mijlpaal voor het vaststellen van de veiligheid van zijn coronavaccin behaald. Er zijn nu genoeg gegevens uit klinisch onderzoek voorhanden om een aanvraag voor versnelde goedkeuring in te dienen bij de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA.

Pfizer wil een zogeheten Emergency Use Authorization aanvragen bij de FDA. Die toezichthouder kan in noodgevallen groen licht geven voor het gebruik van geneesmiddelen voordat ze een officieel en langdurig goedkeuringsproces hebben doorlopen. Wanneer Pfizer de aanvraag wil indienen, maakte topman Albert Bourla niet bekend.

De CEO zei ook dat nog niet alle vragen over het vaccin beantwoord zijn. "We weten nog niet hoe duurzaam de bescherming is" tegen het virus, zei hij. Het bedrijf zal binnenkort meer gedetailleerde resultaten communiceren over de effectiviteit van het vaccin.

Experts antwoorden op vijf vragen over vaccins

De drie coronavaccins die nu in de laatste rechte lijn zitten voor ze kunnen worden toegediend, zijn alle drie even goed. Dat zegt vaccinoloog Pierre Van Damme in "De afspraak" op Canvas. Maar gaat het niet allemaal té snel? En wie gaat er nu als eerste een spuitje mogen verwachten? Daarover lieten heel wat experten vanavond hun licht schijnen in een panelgesprek van Health House. Vijf vragen en antwoorden.

Vaccinatie tegen corona wordt vrijwillig, welke vaccinaties zijn wel verplicht in België?

Een vaccinatie tegen het coronavirus zal in België vrijwillig zijn, maar hoe zit het met andere vaccinaties? Op het eerste gezicht is het eenvoudig: enkel een vaccinatie tegen polio is verplicht. Maar er zijn nog vaccinaties die "sterk aanbevolen" zijn of zelfs, in het Franstalige landsgedeelte, "vereist". Vaccins zijn een zeer veilige en efficiënte manier om infectieziektes te bestrijden, maar geen wondermiddelen. Geen enkel vaccin is 100 procent effectief en ook de nieuwe coronavaccins zullen dat niet zijn. 

Lees meer in dit artikel:

Streng pakket maatregelen loopt af in Nederland, "gedeeltelijke lockdown" blijft wel nog gelden

In Nederland komt een einde aan een streng pakket coronamaatregelen dat 2 weken gold. Mensen mogen vanaf donderdag weer cultuur opsnuiven in theaters, musea, bioscopen en muziekzalen en weer plezier hebben in dierentuinen en pretparken. Ook kunnen Nederlanders weer gaan zwemmen, boeken uitzoeken in de bibliotheek en een gokje wagen in casino's. De "gedeeltelijke lockdown" die al eerder was ingevoerd, blijft wel gelden.

Lees meer in dit artikel:

Koning Filip en koningin Mathilde bezochten ziekenhuis in Seraing

Koning Filip en koningin Mathilde hebben het ziekenhuis Bois de l'Abbaye in Seraing bezocht. "Dit is een primeur voor het ziekenhuis, het is goed voor het moreel van het personeel", zei voorzitter David Iliaens.

De koning en de koningin bezochten de covidafdeling, waar sinds begin november militairen het personeel bijspringen. Ze praatten er met de directie, de afdelingshoofden, een psycholoog, een kok, iemand van de technische dienst, enzovoort. Filip en Mathilde zagen ook een 87-jarige patiënte die net genezen was na drie weken ziekte. Ze verbleef sinds 5 november in het ziekenhuis.

"We zijn gelukkig dat het koningspaar ons ziekenhuis heeft bezocht", zei directrice Stéphanie De Simone. De vorsten kregen een warm applaus toen ze om 16.30 uur het ziekenhuis opnieuw verlieten.

Viroloog Marc Van Ranst houdt onlineonderonsje met leerlingen van ruim duizend klassen: "Ik hoop dat hij ook gelijk heeft"

Het coronavirus houdt ook kinderen bezig, zij zitten dikwijls met heel veel vragen. De leerlingen van meer dan duizend klassen hebben deze morgen een onlinevragensessie gevolgd met viroloog Marc Van Ranst. We zijn gaan kijken of er antwoorden kwamen, in basisschool Heilig Hart in Harelbeke:

Videospeler inladen...

Ziekenhuis in Luik kan langzaamaan covidafdelingen sluiten door cijfers die positief evolueren

In Luik, dat zwaar getroffen is door de tweede coronagolf, kan een ziekenhuis voorzichtig weer covidafdelingen sluiten omdat de cijfers positief evolueren. De voorbije dagen zijn er al 2 opgedoekt, met telkens 20 patiënten, eind deze week sluit nog een derde afdeling:

Videospeler inladen...

Politie Hasselt zoekt 2 vrouwen die valse coronatests afnemen bij oudere mensen thuis en hen intussen beroven

De politie Limburg Regio Hoofdstad waarschuwt voor twee meisjes die zich voordoen als verpleegkundige die een coronatest komt afnemen om zo oudere mensen te beroven. De politie is nu op zoek naar informatie om de twee te kunnen opsporen.

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen