Pixabay

Mechelen zoekt pleeggezinnen: "Iedereen met een hart voor kwetsbare kinderen kan zich opgeven"

In Mechelen zijn er op dit moment 83 pleeggezinnen maar er staan nog altijd veel kinderen en jongeren op een wachtlijst, net als in de rest van Vlaanderen. Tijdens deze Week van de Pleegzorg gaat de stad Mechelen op zoek naar extra pleeggezinnen die een warme thuis willen geven aan kwetsbare kinderen, jongeren of volwassenen. "We zijn niet op zoek naar één type modelgezin", zegt Mechels schepen Gabriella De Francesco (Groen).

In Mechelen waren er twee jaar geleden 74 pleeggezinnen en nu al 83. "We zijn dus aan een mooie inhaalbeweging bezig”, vertelt schepen van gezin Gabriella De Francesco. “Maar in de provincie Antwerpen staan helaas nog 332 kinderen of jongeren op de wachtlijst voor een pleeggezin. Dus is er nog werk aan de winkel om mensen te motiveren om een kwetsbaar kind op te vangen in hun huis."

Het kan zijn dat je alleen in het weekend tijd hebt om een kind op te vangen, het hoeft niet voltijds

Gabriella De Francesco (Groen), schepen van gezin in Mechelen

Veel mensen komen in aanmerking om zich op te geven als pleeggezin. "We zoeken niet één type modelgezin", zegt De Francesco. "Er zijn ook verschillende formules mogelijk. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je plaats en zin hebt om een kind op te vangen, maar alleen in het weekend. Het hoeft dus geen voltijdse opvang te zijn."

Wie die interesse heeft om pleeggezin of pleegouder te worden en er graag meer over wil weten, kan terecht op de website van Mechelen Pleegzorggemeente of op de website van Pleegzorg Vlaanderen

Meest gelezen