AFP or licensors

Microbioloog Herman Goossens: naar 90.000 coronatests tegen eind november, en "nadenken over groepstests"

Microbioloog Herman Goossens van UAntwerpen, tevens voorzitter van de werkgroep testing, zegt dat de testcapaciteit voor corona gevoelig kan worden opgedreven, tot ruim 100.000 tests per dag. Daardoor kunnen vanaf volgende week opnieuw mensen zonder symptomen worden getest. Er wordt ook al nagedacht over tests op grote schaal, zoals voor bepaalde beroepsgroepen, maar het hele land testen is nog een brug te ver voor Goossens. "Ik zie dit eigenlijk niet zitten."

De teststrategie was een viertal weken geleden ingeperkt omdat de labs de bijzonder grote vraag niet meer konden volgen en er gewoon niet meer voldoende tests beschikbaar waren. 

Maar vanaf volgende week zal de teststrategie voor corona opnieuw worden uitgebreid, zo bevestigde Herman Goossens in "De ochtend". Ook mensen zonder symptomen zullen dan opnieuw getest kunnen worden bijvoorbeeld na een risicocontact of bij terugkeer uit een risicogebied. "We hebben een enorme capaciteit kunnen uitbouwen. We gaan naar (een dagelijkse testcapaciteit van) ongeveer 90.000 testen aan het einde van deze maand, 110.000 eind december en 115.000 in januari", zegt Goossens. Dat zou moeten volstaan om aan alle vragen te voldoen. 

Of de quarantaineregels dan ook weer versoepeld worden (die quarantaine was uitgebreid net omdat niet iedereen getest kon worden), daarover kon Goossens nog niks zeggen. Eerst moeten de artsen intern op de hoogte worden gebracht. Maar de logica zou inhouden dat bij verhoogd testen ook de quarantaine wat minder lang kan. Momenteel bedraagt die nog 10 dagen. 

We denken na over gericht testen op grote schaal bij bepaalde beroepsgroepen 

Beluister hier het volledige interview met Herman Goossens in "De ochtend" en lees door onder het blokje:

AFP or licensors

Goossens zei nog dat de teststrategie nu is uitgewerkt tot en met februari, "maar nu zijn we al aan het nadenken over het testen op grotere schaal. Niet per se het hele land, maar gericht op grote groepen zoals zorgpersoneel, leerkrachten, en bepaalde essentiële beroepen." Dat laatste gebeurt op internationaal niveau, tijdens overleg met de buurlanden. Want het is van belang dat bijvoorbeeld Frankrijk en Nederland die tests ook erkennen, onderstreept Goossens. 

Omdat we binnenkort veel uitgebreider zullen kunnen testen, zou het ook een idee kunnen zijn om het hele land te testen zoals in Slovakije, bijvoorbeeld om Kerstmis te redden? "Ik zie dit eigenlijk niet zitten", zegt Goossens. Ten eerste is het logistiek een zeer zware opdracht ("je zou tegelijk honderden testcentra moeten bouwen"), maar het stopt niet bij testen: je moet de testresultaten ook kunnen gebruiken. 

"Als je op grote schaal gaat testen, moeten de mensen bereid zijn om zich nadien te isoleren, ook zij die geen symptomen hebben. Maar dat zal dus niet gebeuren in ons land, als er geen begeleidende maatregelen komen zoals een financiële compensatie of het helpen van alleenstaanden bij de boodschappen enz." En dus zou het onvoldoende effectief zijn. Goossens wil eerst ook nog een wetenschappelijke analyse zien van het Slovaakse verhaal. 

Kunnen we Kerstmis redden door het hele land te testen?

"Vermijden dat hele klassen dicht moeten"

Wat betreft de scholen, bevestigt Goossens de komst van sneltests. Op dit moment moeten klassen tijdelijk dicht als er twee aparte positieve gevallen zijn - wat vooral in Brussel en Wallonië een probleem blijkt - maar door die sneltests zou een sluiting van de hele klas vermeden kunnen worden, zegt Goossens. 

Omdat in Vlaanderen die zogenoemde clusters minder een probleem zijn, komt er daar nog een extra laagje bij, voor de contacttracing bij risicocontacten. 

De sneltests die voor scholen zullen worden ingezet, zijn minder nauwkeurig dan de klassieke pcr-tests, maar als er een superverspreider zou tussen zitten, dan zal die wel ontdekt worden. De sneltests hebben dus zeker zin, zegt Goossens, die denkt dat het inzetten van het Rode Kruis vrij snel geregeld kan worden, mogelijk ligt het donderdag al op tafel in het parlement. 

Meest gelezen