Wevelgem en Menen verbieden vuurwerk, behalve op oudejaarsavond van 22 tot 1 uur

Voortaan is het in Wevelgem en Menen nog maar 3 uur per jaar toegestaan om zelf vuurwerk af te steken, op oudejaarsavond. Op andere momenten moet je een vergunning aanvragen. Het idee om de regels te verstrengen kwam van Wevelgem en Menen stapt mee in het verhaal. Ledegem, dat ook onder de politiezone Grensleie valt, doet niet mee.

Het ziet ernaar uit dat we de feestdagen in beperkte kring zullen moeten doorbrengen. Daardoor zullen misschien meer mensen thuis vuurwerk willen afsteken. Maar dat is niet naar de zin van minister van dierenwelzijn Ben Weyts. Hij vraagt dat de gemeenten weinig vergunningen geven voor vuurwerk in de eindejaarsperiode. Wevelgem en Menen bieden daar antwoord op, met een verstrengd reglement.

Strenge regels

In de politieverordening van de gemeenten stond tot voor kort dat je, zonder vergunnning, vuurwerk mag afsteken op kerstavond, kerstdag, oudejaarsavond en nieuwjaarsdag. "We kregen daar veel klachten over. En ook voor dieren is dat heel lastig. Daarom hebben we de verordening aangepast en streng teruggeschroefd: nu mag je alleen nog vuurwerk afsteken op oudejaarsavond, van 22 tot 1 uur", vertelt schepen voor dierenwelzijn in Wevelgem Stijn Tant (CD&V).

Voor andere momenten mag je altijd een vergunning aanvragen. "Maar we gaan wel streng zijn in Wevelgem", zegt Tant. "Waarschijnlijk kan je alleen zo'n vergunning krijgen als je geluidsarm en diervriendelijk vuurwerk gebruikt." Bovendien kunnen alleen grote initiatieven een vergunning krijgen, want individuele toestemming geeft het gemeentebestuur niet. 

"We beseffen dat er ook veel mensen zijn die dat jammer vinden", geeft Tant toe. "Maar we moeten proberen om iedereen een beetje tegemoet te komen en we moeten denken aan het welzijn van de dieren. Want niet alleen huisdieren zijn bang van vuurwerk, ook voor runderen zijn de feestdagen een moeilijke periode."

Dieren als entertainment

Wevelgem heeft nog meer beslissingen genomen op vlak van dierenwelzijn: er komt ook een verbod op dieren op evenementen. Groen-raadslid Lien Vanderjeugt stelde dat voor, na controverse over een kameel in de Kortrijkstraat. “Nu kunnen alleen circussen die in orde zijn, dieren gebruiken als entertainment", verduidelijkt Tant. “Ook kinderboerderijen met konijntjes en geiten moeten nog kunnen.”

Meest gelezen