Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Merkel wil coronamaatregelen verstrengen maar botst op deelstaten

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de Duitsers opgeroepen om hun sociale contacten zoveel mogelijk te beperken om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ze deed dat na een overleg met de minister-presidenten van de verschillende deelstaten. De regering wilde de coronamaatregelen verstrengen, maar omdat het aantal coronabesmettingen niet in heel het land even hoog ligt, vonden Merkel en de deelstaten geen compromis.

Uit een ontwerpresolutie die persagentschap DPA kon inkijken, bleek dat de overheid de coronamaatregelen nog wilde beperken, onder meer door elk huishouden nog maar één ander huishouden thuis te laten uitnodigen en door een mondmaskerplicht in te voeren in het onderwijs. Uiteindelijk kwamen de bondskanselier en de minister-presidenten van de deelstaten niet tot een compromis, en worden er dus geen nieuwe bindende maatregelen afgekondigd.

Wel zijn er richtlijnen die gelden in heel het land, om sociale contacten zoveel mogelijk te beperken. Omdat het aantal besmettingen nog hoog is zou iedereen moeten afzien van het organiseren van privébijeenkomsten thuis en de contacten met vrienden en kennissen beperken tot slechts één vast huishouden, klinkt het. "Elk contact dat niet plaatsvindt is goed", aldus Merkel.

De Duitse leiders beslisten wel dat risicogroepen, zoals zieken en ouderen, voortaan goedkoper medische FFP2-maskers kunnen aankopen.

Op 25 november is er opnieuw overleg. Als het aantal besmettingen en ernstig zieken tegen dan nog niet significant gezakt is, kunnen er alsnog bindende maatregelen afgekondigd worden.

In Duitsland geldt sinds 2 november een gedeeltelijke lockdown, die loopt tot het einde van de maand.

Duitsland meldde maandag 10.824 nieuwe coronabesmettingen. Het aantal nieuwe besmettingen daalde al voor de derde dag op rij. Het totale aantal besmettingen bedraagt nu 801.327.

Meest gelezen