natuurhulpcentrum Oudsbergen

Neergeschoten zeldzame eend ondergaat morgen risicovolle operatie in Natuurhulpcentrum in Oudsbergen

Twee zeldzame eenden, grote zaagbekken, zijn zondag neergeschoten in Maaseik. Een vogel is overleden, de andere ondergaat morgenavond een delicate operatie in het Natuurhulpcentrum van Oudsbergen.

Een wandelaar zag afgelopen weekend hoe een jager vlakbij de Maas in Maaseik twee grote zaagbekken neerschoot. Dat zijn zeldzame eenden die in België beschermd zijn. Er mag dus niet op gejaagd worden. 

De getuige nam  foto’s en deelde ze met enkele vogelgroepen. Een medewerker van het Natuurhulpcentrum zag dat en trok aan de alarmbel. Maandagochtend vonden  mensen van de Natuurinspectie en van het Natuurhulpcentrum de gewonde eend.  De andere vogel was al overleden.

Maar de reddingsoperatie is daarmee nog niet voorbij. De overlevende vogel is er erg  aan toe en ligt op de afdeling intensieve zorgen van het Natuurhulpcentrum. "De eend zit vol met hagelbolletjes en heeft twee gebroken vleugels", vertelt Sil Janssen. "Als ze stabiel blijft gaan de dierenartsen morgenavond proberen om haar vleugels weer goed te zetten met metalen pinnetjes."

Moeilijke beslissing

"Het is een delicate zaak", besluit Sil Janssen. "Als we te lang wachten met opereren, wordt het moeilijker om de vleugels van de eend weer te herstellen. En als we te snel opereren, bestaat de kans dat ze in de narcose blijft."

De jager is intussen geïdentificeerd. 

Meest gelezen