Website carnaval Ninove

Carnaval Ninove bedenkt coronaproof alternatief voor grote carnavalstoet: "Miniatuurwagentjes in een stoet die we livestreamen."

De organisatie van Carnaval Ninove heeft een opvallend coronaproof alternatief bedacht om tóch een carnavalstoet te kunnen laten uitrijden: een "greute miniatuurstoet". Alle carnavalsgroepen worden uitgedaagd om miniatuurwagens te bouwen. Ze mogen de wagens vooral niét bombastisch maken: "De wagens moeten mini zijn, op schaal gebouwd", zegt een van de organisatoren Gerrit Wyns.

Naast hét grote en meest gekende carnaval in Aalst kunnen ook alle andere carnavalstoeten in ons land niet doorgaan door de coronamaatregelen. Of toch zeker niet op de normale, grootse manier die ze gewoon zijn. Carnaval Ninove heeft daarom een concept uitgedokterd om tóch een stoet te kunnen laten doorgaan: een grote miniatuurstoet, zonder publiek en gelivestreamd. "En miniatuur, dat mag je gerust letterlijk nemen," zegt Gerrit Wyns.

Miniatuurwagens- en kostuumpjes

"De wagens mogen maar 1,5 meter lang zijn, 80 centimeter hoog en 70 centimeter breed. De groepen moeten er mini kostuumpjes en een carnavalslied bij maken." Echt klein dus, in vergelijking met wat carnavalisten normaal doen. "Het mag niet groot, bombastisch en mega zijn. Maar klein en fijn. Ze moeten miniatuurwagens op schaal bouwen."

Het mag niét groot, bombastisch en mega zijn. Maar klein en fijn
Carnavalist Gerrit Wyns

Virtuele stoet

Toeschouwers mogen natuurlijk niet gaan kijken, dus gaat de organisatie virtueel. De alternatieve carnavalstoet wordt gefilmd zodat toeschouwers in hun eigen bubbel vanuit de woonkamer kunnen meekijken. "We filmen alles met een stoetliedje erbij. Er wordt op voorhand een gesprek opgenomen met de carnavalsgroepen waarin ze uitleg geven over hun wagen en alles wat erbij hoort. Zo vermijden we extra volk ter plaatse."

Het technische aspect is voor de organisatie niet echt eenvoudig, maar Weyns benadrukt dat carnavalisten altijd hun zin krijgen. "Als wij ons zinnen op iets zetten, dan zorgen we ervoor dat het gebeurt," knipoogt hij, "Maar het zal nog bloed, zweet en tranen kosten." 

Als carnavalisten hun zinnen op iets zetten, dan zal het ook gebeuren

Carnavalist Gerrit Wyns

De inschrijvingen zijn nog maar net gestart en er zijn al 9 geïnteresseerden."De carnavalisten kunnen het alternatief blijkbaar smaken. We krijgen veel vragen en het reglement wordt druk bekeken op onze website. We verwachten nog veel meer interesse van groepen en losse carnavalsgroepen die willen deelnemen aan de carnavalstoet." 

(lees verder onder de foto)

Website carnaval Ninove

"Resikleert isj een teema"

De titel van deze carnavalseditie is "Resikleert isj een teema." Met het thema wil de organisatie inspelen op het belang van een beter milieu en het promoten van hergebruik. Maar de organisatie wil door zaken te recycleren ook de kosten een beetje drukken. Want ook corona  heeft financiële gevolgen voor carnavalsgroepen: "Dan kan het zelf uitwerken en maken, en materiaal hergebruiken de kosten doen dalen", lezen we op de website. 

De stoet van Ninove Carnaval vindt normaal gezien plaats rond 21 februari 2021. Maar die datum kan nog wijzigen als de coronamaatrgelen eventueel zouden veranderen. Waar de carnavalstoet zal plaatsvinden, hangt af van het aantal inschrijvingen. "Maar het kan in een zaal of in een hangar", zegt Wyns nog.

kasto80

Meest gelezen