Franse politie ontruimt kamp met ongeveer 2.800 vluchtelingen en migranten aan Stade de France in Parijs

In Frankrijk is in de buurt van Parijs een groot tentenkamp met ongeveer 2.800 vluchtelingen en migranten ontruimd. De politie heeft het kamp vanmorgen omsingeld. De ontruiming verliep vrij rustig. De vluchtelingen en migranten zullen nu eerst worden getest op het coronavirus. Daarna zullen ze, afhankelijk van het resultaat, in quarantaine worden geplaatst of onmiddellijk worden overgebracht naar opvangkampen. De meeste mensen komen uit Afghanistan, Soedan, Ethiopië en Somalië. Ze leven al sinds augustus in tenten, onder de autoweg bij het Franse nationale voetbalstadion. 

In de Parijse voorstad Saint-Denis heeft de Franse politie vanmorgen een groot tentenkamp ontruimd. Tientallen politiewagens omsingelden het kamp bij de autoweg aan het Franse nationale voetbalstadion "Stade de France". 

De ontruiming verliep vrij rustig. De vluchtelingen en migranten werden met een zeventigtal bussen weggebracht naar opvangkampen in de buurt. Ze zullen vervolgens eerst worden getest op het coronavirus. Afhankelijk van het resultaat van die test zullen ze in quarantaine worden geplaatst of onmiddellijk worden ondergebracht in een opvangkamp.

(Lees verder onder de video en de foto)

Videospeler inladen...
De mensen worden met bussen weggebracht naar opvangkampen in de buurt.
AFP or licensors

Deze kampen zijn niet aanvaardbaar

De Parijse politieprefect Didier Lallement

"Ik weet niet waar ik naartoe ga. Het zal waarschijnlijk ver van Parijs zijn en voor een korte tijd. Maar ik heb dat liever dan in deze omstandigheden te blijven, zelfs als het stressvol is", zegt Elyaas Ehsas, een 27-jarige Afghaan die sinds het begin van dit jaar in Frankrijk verblijft en sinds oktober in het kamp vlak bij het Stade de France.

"Deze kampen zijn niet aanvaardbaar", zegt de Parijse politieprefect Didier Lallement. Hij voegt er nog aan toe: "De ontruimingsoperatie vindt plaats om ervoor te zorgen dat de mensen die zich hier op een reguliere wijze bevinden, in veiligheid gebracht worden. Diegenen die zich hier niet op reguliere wijze bevinden, zijn niet bestemd om op het grondgebied te blijven."

(Lees verder onder de foto)

Het tentenkamp in Saint-Denis.

Tentenkampen in Parijs

Het tentenkamp in Saint-Denis is er al sinds augustus. Het kamp bestond vooral uit alleenstaande mannen. De meesten komen uit Afghanistan, Soedan, Ethiopië en Somalië. Velen van hen verbleven eerder al in andere kampen in Parijs, die ook ontruimd werden. 

Dit kamp en soortgelijke kampen zijn de voorbije jaren al meerdere keren ontruimd. Meestal ontstaat er na een paar dagen al een nieuw kamp, op dezelfde plek of een paar kilometer verder van Parijs.

Corona

Louis Barda, algemeen coördinator bij Dokters van de Wereld, vraagt zich af hoe het kamp in Saint-Denis zich heeft kunnen ontwikkelen in een noodsituatie op gebied van volksgezondheid, waar het onmogelijk is om de hygiëneregels, zoals geregeld de handen wassen, of de afstandsregels te respecteren.

Begin oktober publiceerde Artsen zonder Grenzen nog een onderzoek rond de besmettingsgraad met corona bij de meest kwetsbare bevolkingsgroepen in Parijs. Bij migranten in opvangkampen, arbeidsmigranten of de voedselbedeling voor daklozen kwam het aantal besmette mensen uit boven de vijftig procent. De meest kwetsbaren blijken in Parijs dus ook het meest getroffen door corona. 

Meest gelezen