Videospeler inladen...

Nieuwe president in Peru, de derde in een week tijd

In Peru is een nieuwe president aangesteld die de rust moet doen terugkeren in het Zuid-Amerikaanse land, na een week van massale straatprotesten. Francisco Sagasti is de derde president in één week tijd in Peru.

Volksvertegenwoordiger Francisco Sagasti van de centrumpartij "Partido Morado" (Paarse partij) werd gisteren door het parlement verkozen tot interim-president. De 76-jarige ingenieur is een consensusfiguur die de gemoederen nu moet bedaren in Peru. Sagasti wordt een overgangspresident, die Peru naar nieuwe presidents- en parlementsverkiezingen moet leiden in april 2021.

We zullen alles doen om de Peruanen weer hoop te geven

"Wij zullen alles doen om de Peruanen weer hoop te geven en ze te laten zien dat ze op ons kunnen rekenen en dat we verantwoordelijk zijn", zei Sagasti gisteren na z'n verkiezing in het parlement.

Vorige week maandag werd president Martín Vizcarra afgezet door het parlement, na aantijgingen van corruptie, die Vizcarra ontkent. Hij had de strijd tegen de welig tierende corruptie in Peru net opgevoerd en was daardoor populair bij de bevolking. Maar hij werd dus afgezet door parlementsvoorzitter Manuel Merino, die zichzelf uitriep tot nieuwe president.

Vizcarra's strijd tegen corruptie was sprankel hoop in rot politiek systeem

"Vizcarra's hervormingsagenda om de welig tierende corruptie in Peru aan te pakken werd massaal gesteund en betekende een sprankel hoop in een rot politiek systeem", zegt historica Eva Willems in "De Wereld Vandaag" op Radio 1. Zij doctoreerde over interne conflicten in Peru aan de UGent. "De manier waarop Vizcarra is afgezet, door een groep parlementsleden die hun eigen belangen hadden vooropgesteld en de schaamteloosheid waarmee dat gebeurde heeft enorm veel kwaad bloed gezet bij de bevolking."

U kan het gesprek met Eva Willems in "De Wereld Vandaag" hier herbeluisteren.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

"De politieke crisis is al zeer lang gaande in Peru, maar nu heeft het volk massaal gereageerd", weet Willems. De politieke storm komt bovenop een dramatische corona- en economische crisis. Met de gewelddadige politierepressie van de betogingen was de volkswoede compleet. Zaterdagnacht kwamen zeker twee twintigers om het leven en raakten meer dan 100 manifestenten gewond. Er zijn nog altijd tientallen vermisten.

Het volk schreeuwde om het vertrek van Manuel Merino en zondag werd hij de laan uitgestuurd, nadat ook ruim de helft van z'n nieuwe regering hem de rug had toegekeerd. Merino is slechts 4 dagen aan zet geweest en nu is dus er dus alweer een nieuwe president aan de beurt.

Het is nu afwachten of de storm van protest zal gaan liggen. "De Peruanen willen meer democratie, ze willen de "politieke dinosauriërs" - zoals de jeugd verwijst naar een klasse van corrupte bejaarde politici - weg", aldus Eva Willems. "Dit kan een kantelpunt zijn, maar er zullen heel veel structurele hervormingen nodig zijn voor een nieuw democratisch bestel in Peru", besluit Willems nog.

U kan het journaalverslag over het straatprotest van 14 november hieronder herbekijken.

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen