Radio 2

Hulpdiensten rukken in Zottegem uit voor twee "verdronken" mensen

In Zottegem haastten de hulpdiensten zich maandagnamiddag naar een vijver waar 2 paar benen de lucht in staken. Het leek alsof 2 mensen verdronken. Bij nader inzien waren het valse benen die uit het water kwamen in het kader van een griezelwandeling. De organisatoren moeten niet opdraaien voor de kosten. "Jammer dat het gebeurd is, we waren beter op voorhand ingelicht over de wandeling, maar het is een goeie les, " zegt burgemeester Jenne De Potter (CD&V)

De politie, brandweer en ziekenwagen werden maandagnamiddag opgetrommeld om drenkelingen te redden in een vijver in Elene, bij Zottegem.  De verbazing was groot toen de hulpdiensten zagen dat het om 4 benen ging die ondersteboven uit het water staken. Geen benen van mensen, maar valse benen die een onderdeel zijn van een griezelwandeling langs de vijver. Er staan langs de vijver ook een galg en een bord met info over de wandeling.

We hadden ervoor gezorgd dat het er ludiek uitzag. Maar blijkbaar was het toch nog te realistisch voor sommigen 

Ben Boone, buurtcomité dat griezelwandeling organiseert

Burgemeester Jenne De Potter had het meteen door toen hij aankwam bij de plaats van onheil: “Toen ik ter plaatse kwam, merkte ik meteen dat het niet om echte drenkelingen ging, dat de hulpdiensten niet nodig waren. Maar je weet nooit wat er in het hoofd van sommige mensen speelt als ze een dergelijk tafereel zien." Ben Boone van het buurtcomité dat de wandeling organiseert, schrok toen hij telefoontjes kreeg: "Ze zeiden me dat er iets gaande was aan de vijver waar onze wandeling passeert. We hadden nochtans gezorgd dat het er ludiek uitzag. Twee mensen met hun heupen nog boven water en droge laarsjes. Maar blijkbaar was het toch nog te realistisch voor sommigen."  Bert voelde dat de hulpdiensten er eerst niet konden mee lachen: "Aanvankelijk zaten ze vol adrenaline, ze worden opgeroepen voor iets wat niets blijkt. Dat is niet leuk. Maar achteraf heeft de brandweer toch een dikke duim gegeven voor onze activiteit."

Lesje geleerd

Ondanks de commotie mogen de valse benenparen in de vijver blijven zitten. En het buurtcomité moet niet opdraaien voor de kosten van de hulpdiensten. "Het is jammer dat het gebeurd is," zegt burgemeester De Potter, "maar het is niet de bedoeling dat de organisatoren daarom moeten betalen." Wel hoopt hij dat het een goeie les is voor iedereen: "Iemand heeft zich vergist met zo snel te bellen. Dat kan gebeuren. Maar het is toch best dat ze ons op voorhand inlichten over zo'n initiatieven. Zeker als het iets is waarover commotie zou kunnen over ontstaan. Als de hulpdiensten dan telefoon krijgen, weten ze meteen dat het daar kan mee te maken hebben," besluit De Potter.   

Griezelwandeling

Het buurtcomité Helder Water heeft de griezelwandeling uitgestippeld. Ze is zes kilometer lang en vertelt ‘duistere, wilde en bloederige’ verhalen uit Elene. Tot aan de kerstvakantie kan je er nog van genieten. Tijdens de wandeling zijn er vijf stops, waar je via je gsm naar een griezelverhaal kunt luisteren. Het buurtcomité moet niet opdraaien voor de kosten van de hulpdiensten.

kasto80

Meest gelezen