KAREL WAIGNEIN

"Zorglamp", apparaatje dat afstand tussen werknemers meet en mobiliteitsapp: de Henry Van de Velde Awards-winnaars

Een slimme lamp die zorgpersoneel ontlast door taken van hen over te nemen, een apparaatje dat de afstand tussen twee werknemers monitort en de mobiliteitsapp "Slim naar Antwerpen". Het zijn slechts enkele winnaars van de Henry Van de Velde Awards die in totaal 17 voorbeelden van vernieuwend, kwalitatief en inspirerend design bekronen. 

Het publiek kan vanaf nu stemmen en bepaalt wie tijdens de uitreiking de Public Choice Award wegkaapt. Tijdens de ceremonie, op 5 februari 2021, zullen naast de Gold Award uit elke categorie, ook de Lifetime Achievement, de Company, de Young Talent, de Ecodesign by OVAM, en de Public Choice Award uitgereikt worden.

Business Innovation Award

In de categorie Business Innovation Award worden innovatieve toestellen en systemen in een professionele context bekroond. Hier is Nobi een van de winnaars, een slimme lamp die zorgpersoneel ontlast door een aantal taken van hen over te nemen zoals valdetectie (foto bovenaan artikel). 

Climate Challenge Award

De Climate Challenge Award bekroont concepten die een positieve invloed hebben op het klimaat.  Hier valt onder meer de resource map Circle Sector van Ben Hagenaars en de onderzoeksgroep Interactions van LUCA School of Arts in de prijzen, waarbij lokale, ecologische materialen in kaart gebracht worden. 

Consumer Award

De Consumer Award bekroont producten die het persoonlijke leven vergemakkelijken. Winnaars hier zijn onder meer de speedpedelec Ellio Elite en de Lopos SafeDistance van Lopos, een apparaatje dat in deze coronatijden perfect de afstand tussen twee werknemers monitort.

Digital Product Award

De Digital Product Award gaat naar een nieuw of verbeterd digitaal product waar design strategisch werd ingezet. In deze categorie slechts 1 winnaar: Slim naar Antwerpen, een campagne gelanceerd door Leap Forward voor Stad Antwerpen en de bijhorende app die de mobiliteitspuzzel van de Antwerpse burger wil vergemakkelijken.

Graphic & Communication Award

De Graphic & Communication Award bekroont een geprint of digitaal product of systeem waarbij de vorm van de communicatie of de communicatiedrager duidelijk een meerwaarde heeft. In deze categorie worden gelauwerd: de filosofische reeks prentenboeken "Wijze weetjes" van Katrijn De Wit, Laura Bergans, Inge Rylant voor Pelckmans Uitgevers; de grafische campagne van Ronny & Johny voor Horst Art and Music Festival en tenslotte de grafische uitwerking van Corbin Mahieu en Lennart Van den Bossche voor cultureel centrum Pilar van de VUB.

Crafts by Bokrijk Award

De Crafts by Bokrijk Award gaat naar objecten die dankzij design gedreven vakmanschap naar een hoger niveau getild worden. In deze categorie worden onder anderen de waterkannen in porselein Lyne van Margot Thyssen weerhouden en de Strijkinstrumenten uit vlas ontworpen door Tim Duerinck, i.s.m. KASK & Conservatorium van HOGENT en Howest, UGent en FWO.

Habitat Award

De Habitat Award zet producten, diensten en systemen voor de woon- en werkruimte in de kijker. De drie winnaars in deze categorie zijn: het multifunctioneel constructiesysteem ME&ER van Bram Kerkhofs; de wandtapijten Caméléon van Les Monseigneurs in samenwerking met Verilin en tapijt VLAS van Anita Kars voor Casalis.

Expo in 2021

Alle winnaars krijgen een plaats in de Henry van de Velde Awards 2021 tentoonstelling die, indien de omstandigheden het toelaten, van 5 februari tot en met 28 maart 2021 in Bozar in Brussel loopt. De expo zal gratis toegankelijk zijn en voor het eerst ook een online uitbreiding krijgen.

Meest gelezen