Hoogrisicocontact, maar geen symptomen? Vanaf maandag kan je je weer laten testen, maar wel rechtstreeks in testcentrum

Wie een hoogrisicocontact heeft gehad met een coronapatiënt en geen symptomen heeft, zal zich vanaf volgende week maandag opnieuw kunnen laten testen. Net als vroeger, dus, al is er wel een verschil. Mensen zonder symptomen zullen voortaan rechtstreeks naar een testcentrum moeten gaan, zonder tussenkomst van een huisarts. 

De teststrategie in de strijd tegen het coronavirus wordt opnieuw aangepast. Nadat er in ons land lange tijd heel breed werd getest, mochten sinds 21 oktober enkel nog mensen mét symptomen worden getest. Mensen die een hoogrisicocontact hebben gehad, maar geen symptomen hebben, moesten gewoon in quarantaine, zonder test. Reden? Er was even niet genoeg capaciteit in de labo's omdat er zoveel besmettingen in de samenleving waren, zo klonk het. 

Nu de curves weer naar beneden gaan, is het tijd om weer breder te gaan. Vanaf komende maandag is het de bedoeling om opnieuw alle mensen te testen die een hoogrisicocontact hebben gehad met een coronapatiënt, ook al hebben ze zelf geen symptomen. Dat zegt Roel Van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica. 

Het gaat dan om mensen die door de contactopsporing worden beschouwd als hoogrisicocontact, of mensen voor wie de school- of bedrijfsarts dezelfde conclusie trekt. Het gaat ook over mensen die terugkeren uit een rode zone als ze daar een verhoogd risico hebben gelopen. Of ze daar een risico hebben gelopen, wordt bepaald op basis van het formulier dat ze moeten invullen bij terugkeer. 

Opnieuw naar de teststrategie van voor 21 oktober, dus, al is er wel een verschil. "Het is de bedoeling dat de mensen zonder symptomen meteen een code krijgen, waarmee ze een afspraak kunnen maken op de website mijngezondheid.belgie.be", zegt Van Giel. "Op die manier kunnen ze rechtstreeks naar een testcentrum. De test moet gebeuren op dag zeven vanaf de dag na het hoogrisicocontact of de dag van terugkeer naar België."

Quarantaine, isolatie en testen: hoe zit het nu?

  • Iemand met wie ik nauw contact heb gehad, test positief op COVID-19: jij wordt wellicht opgebeld door de contactopsporing (of door de bedrijfs- of schoolarts) en je wordt beschouwd als een hoogrisicocontact. Je gaat 10 dagen in quarantaine, geteld vanaf het laatste contact met de besmette persoon. Na zeven dagen kan je je laten testen. Is de test negatief, dan kan je uit quarantaine. 
  • Je komt terug uit een rode zone in het buitenland: je vult voor je aankomst in België een formulier in met vragen over je activiteiten in het buitenland. Als daaruit blijkt dat je risico hebt gelopen, word je beschouwd als een hoogrisicocontact en gelden dezelfde regels als hierboven. 
  • Je test zelf positief op COVID-19: Je moet minimum zeven dagen in isolatie, geteld vanaf het begin van je klachten. Je mag pas uit isolatie als je drie dagen geen koorts meer hebt en je klachten duidelijk verbeterd zijn. 

Bekijk hier meer uitleg van onze wetenschapsjournalist Koen Wauters in "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Dit is een hele administratie die wegvalt voor de huisartsen", zegt Van Giel. "Vroeger moesten mensen eerst naar de huisarts bellen, daarna moest er een formulier worden ingevuld en een afspraak worden gemaakt in een testcentrum. Dat valt allemaal weg. Enkel als de patiënt positief zou zijn, is er contact met de huisarts nodig."

Beluister hier het gesprek met Roel Van Giel in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen