Belga Image

Tiense suikerfabriek krijgt boete voor geurhinder: "Dure parfum stinkt ook, maar je wordt het gewoon"

De Tiense Suikerraffinaderij heeft een boete gekregen van het Vlaams Departement Omgeving. De aanleiding zijn verschillende klachten over geurhinder in de omgeving van de bezinkingsvijvers van de fabriek. Het actiecomité "Tienen Stinkt" reageert tevreden. Andere inwoners van de suikerstad en randgemeenten vinden dan weer dat de geur bij de stad hoort en dat je eraan went. 

Sinds 1836 staat er in Tienen een suikerfabriek. En die fabriek zorgt voor twee geuren in en rond de stad. Zo ruik je in de stad de zoete geur van kookvocht, wanneer de bieten verwerkt worden tot suiker. De tweede geur vind je in de buurt van de bezinkingsvijvers. Daar hangt heel het jaar door een geur van "rotte eieren". 

Iets wat ook het Vlaams Departement Omgeving ondervond. Na verschillende klachten heeft dat departement een boete gegeven aan de raffinaderij. "Na tal van klachten over geurhinder uit Utsenaken, Oplinter en Wommersom voerden enkele toezichthouders van de Omgevingsinspectie verschillende controles uit bij de suikerraffinaderij. Onder andere de bezinkingsvijvers werden onderzocht. En uit het onderzoek blijkt nu dat die vijvers geurhinder veroorzaken in de buurt en dat de Tiense suikerfabriek bijgevolg de milieuwetgeving overtreedt", klinkt het in een brief van het departement aan de actiegroep "Tienen stinkt". 

"Op 23 oktober werd dan ook een boete uitgeschreven aan de fabriek en werd de directie aangemaand om de nodige maatregelen te nemen om de geurhinder te verhelpen." 

Actiegroep 'Tienen stinkt'

De boete klinkt als muziek in de oren van de 664 leden van de actiegroep Tienen Stinkt. "Wij willen dat iets aan die geurhinder gedaan wordt, maar met een boete is de stank natuurlijk nog niet weg. De directie moet in actie schieten." 

Wat als de fabriek sluit, dat lijkt mij erger dan een geurtje in de stad

Buurtbewoonster Tiense suikerraffinaderij

Andere inwoners van Tienen en randgemeenten vinden dat de geur van de Tiense suikerfabriek er nu eenmaal bij hoort. Al wonen deze mensen misschien iets te ver weg van de bezinkingsvijvers, waar de geur ondraaglijk is. 

"De fabriek is hier al zo lang. Als je in Tienen en de gemeenten errond woont, moet je gewoon weten dat dit erbij hoort", vertelt een buurtbewoonster. "In het centrum ruiken we het hier maar enkele maanden op een jaar, dat wordt je snel gewoon. In de buurt van de bezinkingsvijvers is de geur waarschijnlijk sterker. Maar je weet dat die geur er is als je er gaat wonen." 

Een andere buurtbewoonster vindt het spijtig dat mensen niets meer kunnen verdragen. "Dit hoort bij de suikerfabriek. Maar wat als de fabriek dichtgaat en heel wat mensen zonder werk zitten, is dat niet erger?"

Meest gelezen