Radio 2

Verkeersclown lacht niet met te snel rijden en zorgt voor boetes aan Brugse school

In Brugge heeft clown Fieto dit jaar al zeker drie automobilisten een boete bezorgd. Clown Fieto is gemachtigd opzichter aan basisschool Christus-Koning in de Gerard Davidstraat in Brugge. Verkleed als clown, helpt Stefaan Vergaerde kinderen en hun ouders veilig oversteken. Maar als een automobilist zijn instructies niet opvolgt, maakt hij een verslag voor de politie. En de politie kan die automobilisten dan een boete sturen. 

Zélf boetes uitschrijven mogen gemachtigd opzichters niet, maar ze kunnen wel een verslag maken als ze iets zien wat niet kan en dat verslag dan aan de politie bezorgen. Dat heeft Stefaan Vergaerde, alias clown Fieto, dit jaar al vijf keer gedaan, een collega van hem al twee keer. "Het gebeurt af en toe dat een chauffeur verstrooid is of veel te snel voorbij raast", vertelt Stefaan Vergaerde. "Er zijn automobilisten die gewoon weigeren om te stoppen als wij dat vragen. Zo maken zij het wel erg gevaarlijk voor de kinderen, hun ouders en grootouders. Maar ook voor ons! Ik ben al moeten opzijspringen om niet overhoop gereden te worden."

Goed samenwerken met politie

De gemachtigd opzichters in Brugge werken goed samen met de politie. Daar is clown Fieto blij om. "Ik ben toch al snel een paar uur bezig om een verslag te maken. Dan is het fijn om te merken dat de politie ons werk serieus neemt en ook effectief pv's maakt." Van de zeven verslagen die Stefaan Vergaerde en één collega dit jaar al aan de politie bezorgden, heeft de politie al drie minnelijke schikkingen van 85 euro uitgestuurd en moet één iemand het zelfs aan de politierechter gaan uitleggen. Drie andere dossiers zijn nog in behandeling. 

Meest gelezen