Nummer 2 bij de federale politie André Desenfants weer aan het werk na ophef rond zaak Chovanec

Directeur-generaal bij de federale politie André Desenfants  is sinds vandaag opnieuw aan het werk. Dat schrijft het Nieuwsblad en bevestigt de federale politie. In de zomer had Desenfants een stap opzij gezet, nadat beelden opdoken van Jozef Chovanec die in bedwang werd gehouden door agenten in een cel op de luchthaven van Charlerloi. De man stierf enkele dagen later. Desenfants had de beelden nooit eerder gezien en liet zich vervangen in afwachting van een intern onderzoek.

In augustus van dit jaar doken de beelden op van een politieoptreden op de luchthaven van Charleroi in februari 2018. De Slowaakse man Jozef Chovanec werd in bedwang gehouden in een cel door enkele agenten. Hij stierf enkele dagen later. Er rezen onder meer vragen over het politie-optreden zelf én hoe het kwam dat niemand bij de politietop op de hoogte leek te zijn van de ernst van de feiten. Desenfants, die als nummer twee bij de federale politie onder meer verantwoordelijk is voor de luchtvaartpolitie, kondigde daarom aan op een persconferentie dat hij tijdelijk een stap opzij zette.

"Ik ben diep getroffen door de informatie en de beelden die ik de laatste 24 uur heb gezien", zei Desenfants toen op die persconferentie. "Ik wil weten waarom ik niet op de hoogte was van al de feiten die zich afgespeeld hebben. Dus ik heb om een interne controle gevraagd op de informatiedoorstroming naar de hiërarchie."

Uit dat intern onderzoek blijkt nu dat Desenfants de beelden inderdaad nooit zag en nooit op de hoogte was van de ernst van de feiten, zo klinkt het bij de federale politie. Hij kan daarom weer aan de slag. Het intern onderzoek loopt nu wel verder, en draait nu vooral rond de voormalige directeur van de luchthavenpolitie D.E. en de luchthavenpolitie van Gosselies zelf. Elst kreeg eerder al een ordemaatregel en is overgeplaatst naar een andere dienst.

Dossier Chovanec

De zaak Chovanec barstte dus open in de zomer van dit jaar, nadat de beelden uit de politiecel uitlekten. De Slowaak Jozef Chovanec werd in bedwang gehouden door enkele agenten van de luchthavenpolitie, en kreeg een kalmeringsmiddel van medici. Enkele dagen later stierf hij.

De kwestie deed erg veel vragen rijzen. Waarom leek de politietop niet op de hoogte van wat daar gebeurd is? Waarom leek ook op politiek niveau niemand op de hoogte? Had dat niet gemoeten? Zijn agenten voldoende opgeleid om om te gaan met iemand die psychotisch gedrag lijkt te vertonen? Waarom kwamen er tot 2 jaar na datum geen tuchtrechtelijke maatregelen tegen de agenten? Had het parket de tuchtrechtelijke overheid van de agenten niet moeten verwittigen? Werd Chovanec wel voldoende onderzocht door de aanwezige medici? Waarom is het gerechtelijk onderzoek nog niet afgerond? Om op al die vragen antwoorden te krijgen, zijn er verschillende onderzoeken aan de gang.

In totaal gaat het om 3 onderzoeken. De federale politie onderzoekt intern waar het foutliep. Daarnaast doet Comité P daarover een onafhankelijk onderzoek. En dan is er nog het gerechtelijk onderzoek. Dat moet uitwijzen of iemand vervolgd moet worden voor de dood van Jozef Chovanec. 

Eerder onderzocht ook al de Hoge Raad voor de Justitie of het gerecht tot nu toe goed heeft gefunctioneerd in de zaak. De Raad sprak niet over een doofpotoperatie, maar formuleerde wel verschillende opmerkingen.

Meest gelezen